Jövő héttől forgalomba állnak az új elektromos buszok

6 darab elektromos meghajtású, BYD K9UD típusú autóbusz érkezett a városba.

A Volánbusz nettó közel 1 milliárd forint értékű fejlesztése a Zöld Busz Program keretében Eger helyi járműállományának csaknem egyötödét újítja meg.

Ezzel jelentősen csökken a város levegőjét terhelő károsanyag-kibocsátás.

A kéttengelyes, alacsony padlómagasságú, 78 férőhelyes, városi kivitelű autóbuszok, utas- és vezetőtéri légkondicionálóval, kerekesszék, illetve babakocsi elhelyezésére kialakított hellyel, a felszállást segítő rámpával, elektronikus utastájékoztató rendszerrel, fedélzeti és vezetéssegítő kamerarendszerrel, valamint USB-töltővel rendelkeznek.

Az új elektromos járművek főként a 2, 2A, 3, 3A, 7, 7A, 17 jelzésű vonalakon közlekednek majd, a Szalapart, a Vécsey-völgy és a Hajdúhegy városrészek utazási igényeinek kiszolgálását végzik.

Emellett az utasok a csúcsidőn kívüli időszakokban a város fő közösségi közlekedéssel érintett szakaszain – Lajosváros, Tihamér városrész és a Tesco áruház környéke – is találkozhatnak velük.

“2019-ben döntöttünk arról, hogy a közösségi közlekedés jelentős megújulásra szorul Egerben.

Első lépésként minden egri lakos számára lehetővé tettük a helyi járatok csaknem ingyenes igénybevételét, amely egy négy-öt tagú család esetében több százezer forint megtakarítást jelent éves szinten.

Egyeztetések kezdődtek a menetrendek felülvizsgálatáról és átalakításáról, ami a mai napig folyamatosan zajlik, a Volánbusz és az önkormányzat rugalmas együttműködésével. A mai nap ennek az együttműködésnek egy újabb, kiemelten fontos lépése, amit Eger városa a kormány és a Volánbusz nélkül nem tudott volna megtenni. Bízom benne, hogy közös erőfeszítéssel további fontos beruházásokat valósíthatunk meg, és akár a teljes helyi autóbuszflotta elektromos meghajtású lehet”– mondta el a buszok átadásakor tartott sajtótájékoztatón Mirkóczki Ádám polgármester.

Németh Tamás János, a Volánbusz általános vezérigazgató-helyettese hozzátette: Eger helyi közlekedésébe legutóbb 2019-ben érkezett 4 darab Mercedes-Benz 628 Conecto MB típusú autóbusz. Az állomány eddig nem rendelkezett alternatív meghajtású járművel, ezért a turisztikailag is kiemelt jelentőségű vármegyeszékhelyen nagy előrelépést jelent az új, környezetbarát buszok megjelenése.

A fejlesztésnek köszönhetően évente 380 tonnával, több mint 210 autó kibocsátásának megfelelő mennyiséggel csökkenhet a szén-dioxid-terhelés Egerben.

Facebook
Email