Jövő héten a világ legjobb dokumentumfilmjei érkeznek Egerbe

A tavalyi siker után idén is vetítik az év legjobb dokumentumfilmjeit Egerben.

Kilencedik alkalommal rendezik meg a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivált, melynek programjához az Agria Mozi a tavalyi sikeres kezdés után idén ismét csatlakozott.

2023. január 21. és 29. között 12 város közel 200 vetítésén 50 rangos film versenyez egymással 7 kategóriában. A döntést 30 nemzetközi zsűritag hozza meg arról, hogy az Oscar jelölt, Európa-díjas, Velence, Berlinale, Sundance fesztiválokon díjazott versenyfilmek közül melyek lesznek a BIDF nyertes alkotásai.

A rendezvénysorozat külön érdekessége, hogy minden filmnek van egy nagykövete, szakértője, aki a vetítés után rövid beszélgetést, vitát vezet – írja a város hivatalos Facebook oldala.

Az Egerben vetített filmek listája:

Január 26. csütörtök, 16:00 óra
Imad gyermekkora | Nagykövet: Tóth Tibor
Irak , Lettország , Svédország, 2021, 76′
Rendező: Zahavi Sanjavi

Imad öt éves sincs, de már rég vége a gyerekkorának. A jazidi kisfiút édesanyjával együtt egykor elrabolta és több mint két éven át fogva tartotta az ISIS. Ez idő alatt módszeresen készítették fel arra, hogy egyszer majd öngyilkos merénylő legyen. A fogságból végül kikerülő gyerek a nevére nem hallgat, páratlan agresszivitása miatt közösségbe nem mehet, hozzáérni sem lehet. Egyetlen barátja egy játékfegyver, csak a puska szó hallatán tűnik el szeméből a gyűlölet.

Édesanyja, aki az ISIS szexrabszolgája volt, és elrabolt férjéről évek óta nem tud, valamint nagyanyja teljesen tehetetlenek. Amikor már keserűen feladni látszanak, hogy Imadból egyszer még egy játszani, örülni képes kisfiú legyen, egy elszánt pszichológusnő áll melléjük, és reménytelennek tűnő küzdelemmel próbálja kiszabadítani a kisfiút a fanatizmus zsigeri rabságából.

 

Január 26. csütörtök 18:00 óra
Kölyök Platónok | Nagykövet: Dr. Loboczky János
Belgium 2021, 102′
Rendező: Neasa Ní Chianáin, Declan McGrath

Az Elvis-rajongó, független iskolaigazgató, Kevin McArevey és elkötelezett, új utakat járó csapatának álma, hogy változtassanak egy olyan belvárosi közösség sorsán, amelyet a szektás agresszió, a szegénység és a kábítószer sújt. A Belfast munkásnegyedében működő katolikus fiúiskola különleges módon küzd az észak-ír polgárháború évtizedei óta tartó erőszak legyőzéséért. Az eltökélt igazgató nap mint nap az ókori görög filozófusok bölcsességével felvértezve küldi haza ifjú csapatát, azzal a szándékkal, hogy a fiúk rábírják szüleiket és szomszédaikat arra, hogy végre hagyjanak fel az előítéleteikkel. A film tisztelgés a fiatalokba vetett hit és a lehetőségek ereje előtt.

 

Január 27. péntek, 16:00 óra
Mi, svédek és a COVID | Nagykövet: Dr. Löffler Erzsébet
Norvégia 2022, 76′
Rendező: Viktor Nordenskiöld

Míg 2020 márciusában a legtöbb ország lakossága a Covid-19 járvány miatti szigorú lezárásokkal szembesült, a svédek jórészt úgy folytatták az életüket, mint korábban, belemerülve akár az éjszakai életbe, vagy továbbra is látogatva idős rokonaikat. „Egy év múlva ítélkezzenek felettem!” – mondta 2020 júliusában a svéd közegészségügy feje, a járványügyi főorvos, Dr. Anders Tegnell, akinek vitatott tetteit, illetve azok hiányát szorosan figyelemmel kísérte az egész világ. Emberek életét kockáztatja magabiztosságával, vagy megkérdőjelezhetetlen tudáson alapulnak a döntései? Mi a legkevésbé rossz döntés hosszú távon? A svéd kormány világjárvány elleni küzdelmének kulisszái mögé mélyen betekintő film, amely egyúttal a döntéshozó emberek hétköznapjait is egyedülálló módon követi, már önmagában meglepő a magyar közönségnek.

 

Január 27. péntek, 18:00 óra
Hatodik Népkórház | Nagykövet: Szegedi Erzsébet
Franciaország 2021, 114′
Rendező: Ye Ye Li

A Hatodik Népkórház Sanghaj egyik legnagyobb kórháza, ahol a hipermodernizmus találkozik a kulturális hagyományokkal, és ahol a kemény kapitalizmusé a végső szó. Kígyózó sorok, tömeg, betegek és családok, akinek élete a feje tetejére állt. Egy édesapa, aki az egész kórházat mosolyra fakasztja, amikor sebesült lányának énekel, miközben magában tartja súlyos titkát. A megbénult farmer, akinek életét a család anyagi helyzete miatt kénytelenek mérlegre tenni. A nagyon idős férj, aki kitartóan várja, hogy imádott felesége egyszer még magához térjen. Még az olykor derűs jelenetek sem rejthetik el azonban a tényeket: a kínai kórház a könyörtelenség és az osztályalapú társadalom manifesztálódása.

 

Január 28. szombat, 16:00 óra
A hatalom markában | Nagykövet: Dr. Taskó Tünde
Horvátország, 2022, 92′
Rendező: Anna Shishova

2018 márciusának egy éjjelén rendőrök törik rá az ajtót a 17 éves moszkvai tinédzserre, Anjára és családjára. Az elhurcolt lány nem sokkal később a vádlottak padján ül tizen- és huszonéves társaival. A vád: szélsőséges terroristacsoport szervezése és az alkotmányos rend megdöntésének kísérlete, a várható büntetés: 25 év börtön. Pedig az egyetemre készülő Anja, nem tett mást, mint sokan a kortársai közül: az interneten keresett hasonló érdeklődésű fiatalokat. Csatlakozott egy csoporthoz, amelyben zenéről, ökológiáról és olykor politikáról beszélgettek, egy bérelt lakásban időnként élőben is találkozgatottak. Tényleg kamaszok chatszobáiban készülnek Moszkvában a kormány megdöntésére? Vagy csak a rezsim trükkje, hogy csapdákkal, beépített ügynökökkel és koholt vádakkal teremtett precedenssel vegye el a kedvét az „igazi” szervezkedőknek? A film nemcsak egy kamaszlány és egy igazságtalanságon nyugvó bírósági eljárás története, hanem dermesztő életkép az elnyomásról, manipulációról és a szabad véleménynyilvánítás utolsó morzsáinak felszámolásáról Putyin Oroszországában.

 

Január 28. szombat,18:00 óra
Szabadság tűz alatt | Nagykövet: Dr. Szíjártó Imre
Amerikai Egyesült Államok 2022, 114′
Rendező: Jevgenyij Afinyevszkij

2022 február 24. hajnali 4 óra. Orosz rakéták csapódnak az ukrán főváros katonai repülőterére és több lakóépületébe. Moszkvából kirendelt páncélosok nyomulnak Kijev felé, tengerészgyalogos-egységek szállnak partra Odesszában és Mariupolban. De hogyan törhetett ki ez a tragikus háború? Hogy történhetett meg Európa közepén, békés emberekkel egy békés országban? Tényleg most, vagy valójában már nyolc éve kezdődött el, csak egyszerűen nem vette észre a világ? Az Oscar-jelölt filmrendező, Jevgenyij Afinyevszkij nemcsak a Putyin által szított háború szörnyű valóságával, hanem az agressziót elszenvedő hétköznapi emberek személyes történetein át az igazi hősiességgel, és a demokratikus értékek diadalával is szembesíti a nézőt.
Még messze nem tudni, mikor és hogyan ér véget a háború, de már elkészült az első egész estés dokumentumfilm az Ukrajnában zajló orosz invázióról. Jevgenyij Afinyevszkij megrázó filmje épp azt mutatja meg, amit az orosz álhírgyár megpróbál elrejteni: a „nácitlanítás” jegyében öldöklő orosz katonák civil lakosság ellen irányuló szisztematikus támadásait, és a hétköznapi emberek helytállását a legembertelenebb körülmények között is. A Szabadság tűz alatt – Ukrajna szabadságharca című film az év talán legfontosabb filmje lett. Magyarországon járt a rendező és egy édesanya, aki túlélte az Azovsztal ostromát.

 

Jegyár: 1 500.- Ft
Kedvezményes jegyár EKKE MOZI tagoknak: 990.- Ft

Facebook
Email