Hozzunk idén is okoszebrát Egerbe!

Május 11-e, a Közlekedési Kultúra Napja, ennek apropóján indítottak szavazást, hogy melyik iskola közelében létesítsenek okoszebrát.

A Generali a Biztonságért Alapítvány ebben az évben az Országos Balesetmegelőzési Bizottsággal (OBB) együttműködve indította el közönségszavazását.

Az online voksokat május 27-én 12 óráig adhatjuk le, hogy a felsorolt 19 város közül hol „okosítsák” meg a gyalogátkelőt.

Idén többek között Baja, Békéscsaba, Eger, Esztergom, Miskolc, Szekszárd, Szombathely, Sopron, Zalaegerszeg vagy a további 8 városból egy gazdagodhat okoszebrával szeptemberben, várhatóan az új tanév kezdete előtt.

Eger esetében az Eszterházy tér 2. sz. alatt található zebrára lehet voksolni a szavazás linkjén.

A tavalyi hasonló szavazáson az egriek összefogásának sikerült elérnie, hogy a Cifrakapu út 138. szám előtti gyalogos átkelőhelyet fejlesztették „okossá”.

Okoszebra teszi biztonságosabbá a Cifrakapu utat

Mi az okoszebra?

A SafeCross okoszebra egy olyan közlekedésbiztonsági rendszer, amely az útburkolatban elhelyezett aktív LED prizmák segítségével a zebrára lépő járókelőre hívja fel a figyelmet. Tehát az okoszebra célja, hogy az adott átkelőhelynél a járművezetők mindig észleljék a gyalogosátkelést. A fényjelzés kizárólag addig tart, ameddig az áthaladás is, így a zebra csak indokolt esetben lép működésbe.

A Rendőrség 2023-as adataiból kiderül, hogy a gyalogosokat érintő több mint 2100 baleset 38 százaléka (812 eset) kijelölt gyalogosátkelőhelyen történt, melyből 18 halálos kimenetelű volt. Az összes gyalogos baleset 93 százaléka (1 989 eset) lakott területen belül-, döntő többségben (65%) nappali, természetes fényviszonyok mellett következett be. 571 alkalommal azonban éjszaka, működő közvilágítás mellett-, 115 esetben pedig közvilágítás nélküli útszakaszon történt szerencsétlenség, mely bizonyítja, hogy a zebrák láthatóvá tétele kulcsfontosságú mind a gyalogos, mind az autós részére.

Ezért a Rendőrség és az Országos Rendőr-főkapitányság-Országos Balesetmegelőzési Bizottság idén a közúti ellenőrzések során, illetve a kommunikációs és prevenciós tevékenysége (tájékoztató, felvilágosító, edukációs programok, kampányok) során kiemelt feladatának tekinti a védtelen közlekedők, köztük a gyalogosok közlekedésbiztonságát.

 

Facebook
Email