Győzött a Fidesz választási matematikája – I. rész

Mi történt június 9-én? Górcső alá vesszük az eredményeket.

Az Egerben kialakult politikai helyzettel portálunk a választási időszak alatt és azt megelőzően is kiemelten foglalkozott. Az elkövetkező időszakban elemző cikksorozatot indítunk az egri önkormányzati választok eredményeiről. Sorozatunk mai első részében azokat a választási körzeteket vizsgáljuk meg, ahol nem várt Fidesz győzelem született.

Fidesz: „Amennyiben sikerül megosztani az ellenfelet, akkor a háromlábú hintalovat is megfogják szavazni Fidesz színekben”

Ezt a kijelentést Szabó Róbert a megyei közgyűlési fideszes alelnöke tette, amellett, hogy felhívta arra a figyelmet, hogy ha hét-nyolcezer szavazója lesz Egerben a Fidesznek akkor szinte biztos a sikerük. Eger esetében a június 9-ei szavazás megmutatta azt, hogy az eredmény nem a jelöltek alkalmasságáról, a városért való tenni akarásukról, a szakmai programokról szólt, hanem a matematikáról.

Ehhez még szükséges volt az elmúlt években kialakult helyi politikai környezet.

Az, hogy az ellenzéki pártok képtelenek voltak megérteni, hogy az esélyes kihívója a Fidesznek csak Mirkóczki Ádám és a Civil Közéleti Egyesület jelöltjei lehetnek, illetve az a tudatos lejárató kampány, ami már évek óta Eger város jelenlegi még októberig regnáló vezetése ellen szervezetten zajlott.

Szabó Róbertnek igaza lett, hiszen a Fidesz önkormányzati választásra felállított győztes csapata Vágner Ákos polgármesterjelölttel a lakosság számára szinte teljesen ismeretlen, politikai és önkormányzati tapasztalattal nem vagy csak alig rendelkező személyekből állt össze, mégis győzelmet arattak egy kivételével minden választókörzetben. Győzött a matematika.

Nem várt Fidesz győzelem az alpolgármesterek körzeteiben

Az alpolgármesterek elkötelezett városért végzett munkáját aligha kell bemutatni bárkinek. Feladatuk kettős volt megválasztásuk óta, hiszen nem csak az adott körzet rájuk háruló feladataival, tisztségükből fakadóan a város egészét érintő ügyekkel is foglalkoztak.

Minczér Gábor a Felsőváros nyugati részének egyéni választókörzetben 2019-ben megválasztott képviselője, az elmúlt években folyamatosan a városrészért dolgozott általános alpolgármesteri feladatai mellett. Hosszasan lehetne sorolni a körzetéért végzett munkát, legyen szó a Töviskes téren, a Rákóczi úton, és a Cifrakapu utcában a játszótér fejlesztéseket, vagy éppen az út- és járdafelújításokat a Ráchegy utcában, a Rákóczi út páratlan oldalán, illetve a Ráchegy-Iskola-Dr. Kapor Elemér utca kereszteződésének felújítását. Minczér ötletére indult el a vadvirágos rét program városunkban, a lakóközösségek új virágágyásokkal gazdagodtak.

Az elért eredményei és sikerek ellenére a körzetet a Fidesz színeiben visszatérő korábbi önkormányzati képviselő, Gál Judit nyerte. Az, hogy Gál Judit korábban a minden tekintetben megbukott Oroján Sándor favoritja és jó barátja volt, azt majd az új polgármesternek és dr. Pajtók Gábor országgyűlési képviselőnek kell megmagyaráznia.

Fontos megjegyezni, hogy az ellenzéki pártok is készültek a választókörzet megnyerésére – ahelyett, hogy az esélyes Minczért támogatták volna – hiszen rehabilitálták a több mint egy évtizede városunkból távozott szocialista Török Zsoltot.

Török egy rövid epizódszerepre visszatért Egerbe, csak azért, hogy a Fidesz megnyerje a körzetet. Sikerült neki, győzött a Fidesz választási matematikája, hiszen ahogy a valasztas.hu adatai is mutatják, sikerült kellő szavazatot elvinnie Minczér Gábortól, így Gál Judit lett a körzet önkormányzati képviselője.

(forrás: valasztas.hu)

Városunk másik alpolgármestere Farkas Attila, a Tihamér-Maklári hóstya képviselője, 2019-ben mindössze 4 szavazattal győzte le a Fidesz akkori önkormányzati képviselőjét dr. Stefán Zoltánt. Fiatal újoncként vetette bele magát a munkába, szociális területet érintő ügyekben kiemelkedően sokat tett Egerért. A városi szociális ellátórendszerért, a nehéz körülmények között élő nyugdíjasokért, a hátrányos helyzetű családokért és a karitatív tevékenységek koordinálásában kiemelkedő munkát végzett, amellett, hogy választókörzetéért is folyamatosan dolgozott. Lakossági kérésre hosszas egyeztetést folytatott egy bankkal, melynek eredményeként a Hadnagy utcában újra lehet kézpénzt felvenni.

Élen járt a körzetében az út- és járdafelújításban és zöldítésben, virágosításban. Munkájának eredményeként megújult az Ostorosi út-Kertész utca bekötő szakasza, a Hell Miksa utca és Kalcit-köz egy része. Javaslatára indult el Egerben a „Zöldebb Egerért – Fogadj örökbe egy fát” program, melynek lényege, hogy az egri lakóközösségek számára lehetővé vált, hogy ingyenesen igényeljenek az önkormányzattól fát, fás szárú növényeket.

A felmutatott eredmények és sikerek ellenére a körzetben a Fidesz jelöltje Majorosné Juhász Eszter nyert. Róla azon kívül, hogy a Fidesz jelöltje volt mást nem tudni.

Elgondolkodtató jelenség, hogy Farkas Attila a Magyar Szocialista Párt tagja, a párt viszont vele szemben a Demokratikus Koalíció jelöltjét Nagy Tibort támogatta. Az eredmény borítékolható volt itt is, győzött a Fidesz matematikája.

(forrás: valasztas.hu)

Cikksorozatunk következő részeiben sorra vesszük a polgármesterjelölteket és a többi választókörzetet is. Egyes körzetekben 7-9 képviselőjelölt is indult a mandátumért, igazán nagy csataterek alakultak ki június 9-én. A választási eredmények elemzését kövessék nyomon a jövőben is az Egripost oldalán!

Facebook
Email