Folytatódik a program, újabb óvónői lakásokat létesítenek a Garzonházban

A lajosvárosi Berze Nagy János utcában két óvónői szolgálati lakást adtak át hétfőn. Ám ez még csak a projekt első lépcsőfoka.

Az óvódapedagógusok Egerben tartásának lehetséges módozatain már régóta gondolkodnak a döntéshozók. „Országosan sajnos általánosan elmondható, hogy ezen a területen létszámhiány van, illetve az alacsony fizetések miatt sok a pályaelhagyó, a most elfogadott státusztörvény sem fog javítani helyzeten. A jogszabály elfogadása előtt is érezhető volt a kormányzati döntéssel szembeni elégedetlenség a szférában, lehetett hallani az egri óvodapedagógusok hangját” – mondta el portálunknak Farkas Attila.

Az alpolgármester szerint Ebben a helyzetben fontos, hogy Eger városa is fel tudjon mutatni valamilyen segítséget, támogatást. Már csak azért is, mert a környező városokban is elindult a gondolkodás, hogy milyen kedvezményeket, plusz juttatásokat biztosítsanak az óvónőknek, ösztönözve ezzel őket arra, hogy maradjanak a településen, maradjanak a pályán – tette hozzá az alpolgármester.

Van, ahol munkáltatói döntésen alapuló illetménykiegészítést, lakhatási támogatás, vagy éppen magasabb ruhapénz, cafateriát, év végi jutalmat adnak. Gyöngyös önkormányzata hozzánk hasonlóan “szolgálati lakásokat” biztosít az óvodákban dolgozóknak – sorolta a példákat Farkas Attila.

„Egerben az országos átlaghoz viszonyítva elég magasak az albérlet árak, ezért segítség lehet, ha óvodapedagógusok kapnak „szolgálati lakást”, ezzel is kiadásaik csökkentéséhez tudunk hozzájárulni”

– mutatott rá.

Ennek a gondolatnak nyomán született meg Földvári Győző önkormányzati képviselő, intézményi ügyeket felügyelő tanácsnok javaslatára az a döntés, hogy a város tulajdonában levő, de jelenleg kihasználatlan ingatlanokból alakítsanak ki szolgálati lakásokat. Ezek közé tartozott az egykori lajosvárosi gyermekorvosi rendelő, amely 2020-ban az Egészségügyi Központba költözött át. A Közgyűlés döntésének értelmében a helyiségből két lakást alakítottak ki.

A munkálatok ősszel kezdődtek, és mostanra értek véget. Az átalakítás bruttó 26 millió forintba került, a két 50 négyzetméteres lakás komplett berendezése pedig további 8 millióba.

„A beköltöző óvónőknek lényegében csak a koffert kellett hozniuk”

– fogalmazott Földvári Győző. A szolgálati lakásokban a kertvárosi óvodák munkatársai leltek otthonra, akik cserébe vállalták, hogy minimum 3 évig itt fognak dolgozni. Hozzátetette:

Piaci áron ezekért a lakásokért havi 120-150 ezer forintot kellene fizetni, az óvónők számára viszont csupán mintegy 30 ezer forint a bérleti díj.

A tanácsnok elmondta: a program folytatódik.

Minczér Gábor és Farkas Attila javaslatára a felsővárosi garzonházban 4 önkormányzati lakást újítanak fel, ahová a Benedek Elek, illetve a Szivárvány óvoda fiatal pályakezdő munkatársai költözhetnek majd be.

Hozzátette. bízik benne, hogy ha a beruházás pénzügyi fedezetére szeptemberben rábólint a Közgyűlés, jövő tavasszal-nyáron ezeket a szolgálati lakásokat is átadhatják.

 

Facebook
Email