Fakivágás helyett fenyőt ültettek az állatvédők

Mozgalmas évet zárt a Macskaárvaház Alapítvány, amelynek legnagyobb visszhangot kiváltó ügye ezúttal nem egy állat-, hanem egy természetvédelmi akció volt.

„2022-ben minden erőfeszítésünk ellenére rengeteg olyan szenvedő állaton nem sikerült segítenünk, akiken szerettünk volna, viszont számos értékes embert sikerült idén is meggyőznünk az állat és természetvédelem ügyének” – fogalmazott Bóday Pál a Kápolnai Macskaárvaház Alapítvány kuratóriumi elnöke idei utolsó, karácsonyi, fenyőfa kivágás helyett fenyőfa ültetéssel egybekötött évbúcsúztató eseményén. Amelyen a Szurkolók az állatokért mozgalom alapítója, Kapin Ricsi, és az állatvédelem iránt elkötelezett Szolnoki Tuning Találkozó alapítója, Bohács József mellett

részt vett Dudás Zoltán jet ski Európa bajnok, és Rózsa Norbert olimpiai és világbajnok mellúszó, valamint az alapítvány számos önkéntese is.

 

A macskasimogatás, fenyőfa ültetés, és madáreledel kihelyezés mellett Bóday Pál azt is elmondta: az idei év legnagyobb visszhangot kiváltó eseménye a Macskaárvaház Alapítvány körül

nem egy állatvédelmi, hanem egy természetvédelmi konfliktus, a Tarna folyó vizének kiszivattyúzása elleni küzdelem volt.

Amely most is javában zajlik, hiszen az ökológiai bűncselekményt elkövető borászat tulajdonosai továbbra is röhögnek a markukba, és még mindig várat magára a vádemelés.

„A Tarna élővilágának érdekében lezajlott polgári engedetlenségi akció Magyarországon több millió ember szimpátiáját nyerte el, több mint kétmillióan nézték meg a folyó védelmében az illegális szivattyútelepet elbontó aktivisták harcáról készült videót, és számos, egyébként egymással szóba sem álló politikus volt hajlandó ezt az aljas, gátlástalan tettet közösen elítélni – fogalmazott Bóday Pál, aki úgy vélekedett:

„Eger polgármesterének kezdeményezésére a DK-tól Mi Hazánkig, a Fidesz-tól az MSZP-ig, a Jobbik-ig és a Párbeszéd Magyarország-ig minden jóérzésű politikus szolidaritást vállalt a Tarna flóráját és faunáját elpusztító gazemberek ellen fellépőkkel.”

Bóday hozzátette: „Heves megye fantasztikus hely, nem tudom, jut-e bárhol máshol egy lakosra ennyi természet és állatvédelem iránt elkötelezett ember, legszívesebben egyenként mondanék köszönetet mindannyiuknak, politikusoknak, gazdáknak, üzletembereknek, gyári munkásoknak, sportolóknak és biztonsági őröknek, akik támogatták a küzdelmünket.”

Ugyanakkor Bóday Pál úgy fogalmazott: a Tarna flórájának és faunájának gyilkosai között is „cinkos, aki néma” és egy ilyen csodálatos megye jó hírének nem árt, ha megnevezzük azt a néhány helyi közszereplőt, aki megítélésünk szerint erkölcstelen módon mindmáig hallgat erről az egész országot felkavaró ügyről és vagy tudatlanságból, vagy önös érdekből, a gonosz oldalára állt.

„Megdöbbentő volt számunkra Wingendorf János Aldebrő polgármesterének bűnpártoló viselkedése, aki mind a mai napig azon van, hogy megakadályozza a Tarna elpusztítóinak teljeskörű felelősségre vonását. Szintén vállalhatatlannak gondoljuk Gondos István füzesabonyi ügyvéd, önkormányzati képviselő viselkedését, aki saját térségének ökológiai érdekei helyett vállalhatatlan bűnök bűnöseit próbálja pénzért, ügyvédként menteni a felelősségre vonás alól. Elszomorító és elgondolkodtató, hogy a Heves megyei közgyűlés elnökének, Juhász Attila Simonnak, aki előszeretettel pózol állatvédelmi kampányokban, fél éve egyetlen szava sincsen a megye egyik leggátlástalanabb ökolgiai bűncselekménye ügyében. Végül, de egyáltalán nem utolsó sorban, ki kell mondanunk:

erkölcsileg megvetendő, felelős politikushoz méltatlan cselekedet Mirkóczki Zita és Keresztes Zoltán egri önkormányzati képviselők viselkedése, akik a Tarna elpusztítóinak elítélése ellen szavazva az egri közgyűlésben „fedezték az ökológiai bűnözőket”.

Sőt, a képviselő asszony szégyenteljes tudatlanságával kérkedve hangoztatta, hogy azt sem tudja hol van a Tarna.

Bóday Pál ezt követően mindenkinek köszönetet mondott, aki bármivel, akár csak jó szóval is, segítette a Macskaárvaház Munkáját 2022-ben és rámutatott:

„Ha méltósággal és a környezetünkkel harmóniában akarunk élni, természetpusztítás helyett meg kell tanulnunk, rá kell éreznünk, vagy talán inkább elő kell hívnunk a lelkünkből az állatok szeretetének csodálatos érzését.

Azt javaslom, ilyenkor advent idején gondoljon mindenki egy gyönyörű jászolra, ahol az újszülött kis Jézus mellett ott találjuk édesanyját Máriát, Józsefet, a napkeletről jött három királyokat, a „napkeleti bölcseket”, Gáspárt, Menyhértet és Boldizsárt, az angyalt és a pásztorokat. De ott találjuk az állatokat, a bárányt, a szamarat és az ökröt is. Az állatokat, akik az emberekhez hasonlóan féltő, gyengéd szeretettel és gondoskodással veszik körbe a kis Jézust.

Nos, az állatok, az elmúlt kétezer évben, Jézus születése óta nem változtak meg. Ők továbbra sem lettek gonoszak velünk, de sajnos mi azok lettünk velük.

– fogalmazott az alapítvány vezetője.

Talán nem véletlen, hogy az állatvédelem védőszentje, Assisi Szent Ferenc állította fel az első jászolt egy barlangban. Talán itt az ideje, hogy újra megértsük a jászol egyik fontos szimbolikus üzenetét: ember és állat, mind Isten teremtménye, egymásra vannak utalva, és boldog életet csak akkor élhetnek, ha kölcsönösen tisztelik egymásban Isten egyedi és megismételhetetlen teremtményét.”

Facebook
Email