December 17-én szeretetlakomára várják a Krisna-hívők a rászorulókat

Idén sem marad el Egerben Krisna-hívők karácsonyi ételosztó akciósorozata, a Karácsonyi Szeretetlakoma.

Az Ételt az Életért Alapítvány, a Krisna-hívők humanitárius tevékenységét lebonyolító karitatív szervezet 30 éve szervez ételosztásokat Magyarországon, az év szinte minden napján. Bár a rendkívüli gazdasági helyzet a csomagok tartalmát és az adagszámokat is befolyásolja, a krisnások nem adják fel: idén is töretlenül megrendezik az országos Karácsonyi Szeretetlakomát!

„A Karácsonyi Szeretetlakomának üzenete van. Ezt abbahagyni egyenlő lenne azzal, hogy megadjuk magunkat a nehezítő körülményeknek és feladjuk a kötelességünket. Válság van? Eggyel több ok arra, hogy kigazdálkodjuk és megrendezzük az ünnepi akciót!” – mondja Szanyi-Karl Attila, Bhakta Vatszala, Krisna-hívő lelkész, az Alapítvány elnöke.

Egerben Tűzoltó téri osztóponton december 17-én, 11 órától tartják a Szeretetlakomát. Az akció során 750 adag meleg ételt és  csomagot osztanak ki a regisztrált rászorulóknak.

Az ételosztó szervezet naponta 3000 adag ételt biztosít a rászoruló nagycsaládosoknak, időseknek, munkanélküli és beteg embereknek országszerte, de az igény várhatóan tovább fog emelkedni. A sorba egyre többen állnak be olyanok is, akik rendelkeznek ugyan bevételekkel, de a rezsiszámlák, a bérleti díj vagy a gyógyszerek kifizetése után, a jelenlegi árak mellett már nem tudnak elégséges ennivalót tenni az asztalra.

Az árak emelkedése a segélyszervezeteket is sarokba szorítja. Az Ételt az Életért például csak üzemanyagra 5 millió forinttal többet kényszerül elkölteni, mint a korábbi években, hiszen segélyszervezetként is a vállalkozásokra érvényes árat kénytelen megfizetni. Az élelmiszermentés és az ételkiszállítás pedig járművek nélkül lehetetlen. Hiába működtetnek üzemi konyhát, mégsem vásárolhatnak hatósági áron az olyan alapvető élelmiszerekből, mint a liszt, vagy az olaj, ez a kedvezmény ugyanis csak magánszemélyekre vonatkozik. A főzési alapanyagok közül van, ami 100%-os áremelkedésen ment keresztül az utóbbi pár hónapban. A különféle főzelékek elkészítéséhez szükséges tejföl immár luxuscikknek számít, és már csak az adományozók kedvességének köszönhetően kerülnek az ételekbe. Az igazsághoz ugyanakkor az is hozzátartozik, hogy több korábbi adományozó vállalkozása ment tönkre a válság hatására.

„A különféle segélykérő üzenetekből tudjuk, hogy ennyi dolgozó, alapvető egzisztenciával rendelkező ember még sosem szorult a támogatásunkra, főként vidéken.

Egri telephelyünkre például soha nem látott létszámban érkeznek a segélyért.

A szégyenérzeten sürgősen felül kell emelkedni. Ha valaki bajba került, azonnal fel kell keresni a segélyszervezeteket, vagy el kell jutni egy ételosztó pontra. Az ilyen krízisekben ugyanis csak az összefogás segíthet. Ha pedig rászorulóval találkozunk, hívjuk fel a figyelmét a karácsonyi ételosztásra, hogy tudja, ránk mindig, és idén is számíthat! – hangsúlyozza Szilaj Péterné, Gandharvika, a Krisna-hívők szóvivője.

Facebook
Email