Császár Zoltán Orojánékkal szövetkezik a választásokon?

Oroján Sándor egyesülete irodamegnyitót tartott, ahol feltűnt egy érdekes vendég is.

A szervezet novemberben jelentette be megalakulását, s rögtön azt is, hogy indulnak az önkormányzati választásokon. Polgármester-jelöltjük Oroján Sándor, aki korábban a Fidesz-frakciót vezette a Közgyűlésben, ám 2022 végére annyira elmérgesedett a viszonya Pajtók Gáborral, hogy kitessékelték a kormánypártból. Hogy az utasításainak a bukásáig vakon engedelmeskedő frakciótársainak mi lesz a sorsa, az a mai napig nem világos, de könnyen elképzelhető, hogy egy részük – vagy talán mindannyiuk – számára jövőre véget ér a fideszes pályafutás, és ezzel valószínűleg a közgyűlési munkásságuk is. Egyelőre nem tudni, hogy egykori társai Orojánnal tartanak-e.

Ám a jelek szerint egy ismert szövetégese már akadt. A szombati irodamegnyitó rendezvényről közzé tett fényképeken ugyanis feltűnik Császár Zoltán is. 

 

A Közgyűlésben immár több mint negyed évszázada jelen levő politikus a hatodik ciklusát tölti az 1. választókerület képviselőjeként.

Az egri közélet talán legnagyobb túlélőjeként tartják számon, aki az elmúlt évtizedekben végigszörfölt majd’ minden politikai erőn.

1998-ban, 2002-ben és 2006-ban fideszesként választották meg a szépasszonyvölgyiek. 2010-ben, majd 2014-ben már független jelöltként indult és őrizte meg mandátumát. 2019-ben a helyi ellenzéki erők által támogatott Egységben a Városért színeiben győzött ismét. Másfél évvel később Mirkóczki Ádám polgármesterrel, illetve Farkas Attila és Minczér Gábor alpolgármerekkel együtt távozott a frakcióból.

A szakítást követően a Mirkóczki Zita, Keresztes Zoltán és Komlósi Csaba által létrehozott „A Városért” frakció hamarosan kiegyezett az akkor még Oroján vezette Fidesszel, hogy egymást és egymás embereit szavazgassák be különböző jól jövedelmező pozíciókba. Ebben Császár akkor nem vett részt.

Sőt, 2022. májusában még az „Oroján Sándor, Eger sötét középkora” című cikket osztotta meg a Facebookon.

(A politikai szélkakas-mozgásokat jól jelzi, hogy az azóta már más néven, ám ugyanazzal a szerkesztővel működő portálról ez az írás már eltűnt.)

A képviselő tavaly márciusban az egri DK bejegyzéseit posztolta lelkesen – ám az év folyamán egyre megértőbb, már-már baráti hangnemben beszélt a Közgyűlésben az akkor már párt és frakció nélkül maradt Oroján kapcsán.

Szombaton pedig már vidáman mosolygott a bukott fideszes frakcióvezető egyesületének rendezvényén.

A jelek szerint a kormánypárt egykori erős embere ma már nem „Eger sötét középkorát”, hanem a város fényes, szebb jövőjét testesíti meg Császár Zoltán számára.

Megkérdeztük a képviselőtől és az Egerért Most Egyesülettől is, hogy részvétele az irodaavató rendezvényen a szervezethez való csatlakozását jelzi-e, illetve az ő színeikben indul-e a választásokon?

Az egyesülettől azt a választ kaptuk: az eseményen „Császár Zoltán, és más megjelent önkormányzati képviselők részvétele is megtisztelő volt”, ám képviselőjeltjeikről később számolnak be.

Császár Zoltán válaszában leszögezte: a rendezvényen „mint független képviselő és civil” vett részt, „nincs semmilyen kapcsolata” az Egerért Most Egyesülettel, a jövőben is függetlenként kíván politizálni.

Facebook
Email