Bosszút állnának a Tarna-pusztítók mellé álló politikusok a Macskaárvaházon

A szervezet vezetője megdöbbentő információkat osztott meg lapunkkal. 

Míg egy ország szorított akciójuk sikeréért, volt, aki fenyegette, hülyegyerekezte őket, helyi politikusok egy csoportja pedig igyekszik mindent megtenni, hogy a környezetpusztítás felelősei megússzák az elszámoltatást – mondta el lapunknak a Tarna-mentő civilek egyik vezetője, Bóday Pál. 

Ma van április 22-e, a Föld Napja és ez kitűnő alkalom arra, hogy felidézzük azt a közel egy évvel ezelőtti napot, amikor tarnamenti gazdák, helyi politikusok, sportotolók, vízügyesek, természetvédők, mezöőrök, polgárőrök és természetszerető nyugdíjasok elmentek Aldebrőre, hogy kitakarítsák a Tarna folyó medréből azt az illegális gátat és azokat a szivattyúkat, amelyekkel egy boraszati cég kiszivattyúzta a folyó vizét, tönkre téve annak élővilágát, flóráját, faunáját és medrét. Ennek az akciónak az Ön által vezetett kápolnai Macskaárvaház Alapítvány volt az egyik fő kezdeményezője.

Talán sokan emlékeznek, akkor mit mondtunk:

első az állatok mentése, a második a köszönet, és a hála mindenkinek, aki segít, de a harmadik a felelősök megnevezése és megbüntetésük elősegítése.

Mivel azóta számos politikai, közéleti vita zajlott a Tarna kiszivattyúzásáról, számos politikus nyilatkozott az ügyben, talán kissé el is homályosult, ki mit tett akkoriban. Ezért aztán semmiképpen sem érdektelen felidézni először, azt, kinek mit köszönhetünk.

Szalóki Péter Kápolna alpolgármestere, Gyetvai Péter a Fidesz Kál-Kompolti elnöke voltak azok a bátor emberek, akik nem mérlegeltek politikai hírnevet, kommunikációs kockázatot, és velünk tartottak a gátbontásra. Talán nekik köszönhető, hogy az Aldebrői Tóth és Tóth Borászat verőemberei végül nem tették a dolgukat, hiszen Gyetvai Péter a helyszínről azonnal felhívta a település polgármesterét, magyarázatot kérve a történt törvénytelenségekre. Nem mellesleg időközben befutott a helyszínre Hajdara Roland, a Mi hazánk Mozgalom politikusa, akinek személyes megjelenése szintén azt erősítette a borászat embereiben, hogy bizonyosan nem itt és most kellene agyonverni a Tarnát védő civileket.

Lehetett ilyen szándékuk?

A Debrői Tóth és Tóth Borászat képviselői fenyegetőleg azt hangoztatták: ők olyan politikai kapcsolatokkal rendelkeznek, hogy nagyon pórul fogunk járni, amiért bele mertünk szólni az ő környezetpusztító bizniszükbe.

Elhíresült mondásuk szerint: „meg leszünk baszva”, ha sokat szórakozunk velük.

De szerencsére a közéletben és a nyilvánosságban is sokan álltak az ügy mellé. A Tarnát elpusztító gát és szivattyú rendszer elbontásáról készült filmet, és az első híradásokat a Fideszhez közelálló EgerHíreknek köszönhetjük. Szávoly Richárd főszerkesztő úr ott és akkor bebizonyította milyen ereje van a helyi nyilvánosságnak: az őket is ért fenyegetések ellenére naponta tudósítottak a Tarnát védőkről, és az akcióinkról elsőként náluk közzétett filmet végül több, mint két és fél millióan nézték meg Magyarországon.

Ezt követően Bessenyei András, Szomszéd Lajos és a térség más meghatározó üzleti szereplői jelezték, azonnali anyagi, logisztikai segítséget adnak a halak és vízi élőlények mentéséhez. A Tarnamente több polgármesterétől, Heves Vármegyei főispánjától, a térség több országgyűlési képviselőjétől is segítséget, bíztatást kaptunk.

Kovács Zsolt országgyűlési képviselő és Ignácz Balázs főispán a Macsakaárvaházban

A mentést követően, ahogyan előre jelezték, következett a felelősök felkutatása és elszámoltatása. Ez hogyan zajlott, és hol tart most?

Az ügyben Gyetvai Péter helyi Fidesz-elnök büntetőfeljelentése nyomán, a Füzesabonyi Rendőrkapitányság indított büntetőeljárást. Vélhetően a rá jellemző alapos és kitűnően okadatolt beadvány – amihez számos bizonyító erejű dokumentumot csatolt Blahó László kompolti polgárőrparancsnok, helyi önkormányzati képviselő – lehetett az oka annak, hogy a hatóságok, azonnal felismerve az ügy súlyát, külön nyomozócsoportot hoztak végre a történtek kivizsgálására.

Jelenleg is zajlik a büntetőeljárás, amelynek során a borászat egyik tulajdonosát, Tóth Anitát már korábban gyanúsítottként hallgatták ki igen súlyos, természetkárosítás bűncselekményében.

Mindeközben Dr Illés Zoltán a Fidesz kormány korábbi környezetvédelmi államtitkára, a Gödöllői Egyetem egyetemi tanára is anyagi segítséget nyújtott a mentéshez, miközben számos országos médiumban hívta fel a figyelmet akciónk fontosságára és magyarázta el szakszerűen, milyen mértékű és gátlástalanságú a borászat pusztítása.

Később Dr. Varga Damm Andrea, korábbi országgyűlési képviselő, jogász látogatott meg minket Kápolnán és kaptunk tőle értékes jogi tanácsokat, mint ahogy Dr Pápai Ákos a Mi hazánk Mozgalom heves vármegyei elnöke és teljes mellszélességgel mellénk állt.

Pápai Ákos, Náksi Attila és Hajdara Roland a Macskaárvaházban

De Dudás Róbert országgyűlési képviselő és a DK Egri szervezete is jelezte: elítélik a Tarnával történt ökológiai agressziót. A külföldi útjáról éppen hazatérő egri polgármester, Mirkóczki Ádám, aki szintén a Tarna partján, Feldebrőn él, a történtekkel szembesülve,

kifejezte megdöbbenését és azonnal jelezte: javaslatot terjeszt az egri közgyűlés elő a vétkes borászat kitiltásáról Eger rendezvényeiről.

Mirkóczki Ádám és Kapin Ricsi, a a Szurkolók az Állatokért vezetője

 

„Drogosok”, hülyegyerekek”, „buzik” – nem mindenki állt a Tarna mellé

Ha mindenki a Tarna ügye mellett volt, ki volt valójában ellene?

A Mirkóczki Ádám által beterjesztett határozatot a városban dúló éles politikai viták ellenére, a Fidesz-frakció és a többi képviselő is támogatta,

míg a szocialista Mirkóczki Zita és a Momentumos Keresztes Zoltán hosszan és agresszíven érvelve ellene, és nem szavazta meg.

Bár a nyilvánosság elé ezzel még nem léptünk, már hónapokkal ezelőtt felhívtuk a hatóságok figyelmét néhány olyan politikusra, akik információnk szerint a vízlopásban immáron a Katasztrófavédelmi Hatóság jogerős határozata szerint bizonyosan bűnös borászat érdekében jártak el. A tudomásunkra jutott információk szerint Oroján Sándor egri volt fideszes önkormányzati képviselő, Mirkóczki Zita MSZP-s egri önkormányzati képviselő, Keresztes Zoltán Momentumos egri önkormányzati képviselő – Oroján közvetítésével – több alkalommal egyeztettek a borászat ügyvédjével, Dr Gondos Istvánnal.

Tanúink szerint Oroján biztosította őket arról, hogy el lesz simítva az ügy, majd megpróbálta a Tarnát védőket „drogosnak”, „megtévesztett hülyegyerekeknek” beállítva bagatelizálni az ügyet.

A Tarnát védő civileknek több tanú arról számolt be, hogy Oroján felkeresett a térségben több befolyásos üzletembert, politikust, ügyvédet, és megpróbálta elérni, hogy segítsenek ellehetetleníteni a Tarna védelmében fontos szerepet játszó Kápolnai Macskaárvaház Alapítvány kuratóriumi elnökét.

Az Oroján által felkeresetteknek egyébként mindegyike visszautasította a kérést, és azonnal jelezte nekünk a megkeresést, jelezve, hogy amennyiben az ügyben büntetőeljárás indul, vállalják a tanúvallomás megtételét.

Tudnak erről a hatóságok, vagy csak most ebből az interjúból értesülnek majd róla?

Aktivistáink már hónapokkal ezelőtt minderről tájékoztatták a hatóságokat, ám az elmúlt hónapokban – a nyomozás érdekei miatt – nem beszéltünk róla a nyilvánosság előtt. Viszont azt indítványoztuk a vádhatóságnál:

vizsgálják meg, hogy az említettek tevékenysége kimerítheti-e a bűnpártolás törvényi tényállását.

Szintén meg kell említeni a gengszter borászat politikai kapcsolata között az Orojánnal – saját bevallása szerint – szintén kapcsolatban álló Balázs Zoltán kompolti polgármester szerepét. Balázst számos ügyben jogerősen elítélték már, jelenleg is több, a NAV Heves Megyei Bűnügyi Igazgatósága által indított nyomozás egyik érintettje.

Ő információink szerint – gyanús összhangban Oroján szavaival – „hülyegyerekeknek”, „szánalmas lúzereknek”, „macskasimogató buziknak” titulálta a Tarna mentésében résztvevőket és úgy tudjuk, szintén többször egyeztetett a borászat ügyvédjével.

Bóday Pál, a Macskaárvaház Alapítvány kuratóriumi elnöke

Volt, akinek meglepődtek a hozzáállásán, aki nem úgy reagált az eseményekre, ahogyan várták?

Pozitív és negatív meglepetések is értek minket. Utóbbiak közül a legmegdöbbentőbb Dr. Berecz Kálmán, Kápolna polgármesterének viselkedése volt. Berecz és testvére, a korábbi DK-s országgyűlési képviselőjelölt, Berecz Mátyás régóta közeli, baráti-üzleti kapcsolatban állnak Oroján Sándorral. Lényegében mióta Oroján megtudta, hogy számunkra is világos az ő – politikai értelemben bizonyosan bűnpártoló – szerepe a Tarna ügyében, barátja és üzlettársa, Berecz Kálmán megszakított az általa vezetett faluban működő, és a Tarna mentésében kulcsszerepet vállaló Macskaárvaházzal minden kapcsolatot .

Ellenséges viselkedése egészen odáig fajult, hogy egyik munkatársával megfenyegettette az alapítvány két aktivistáját, akik a Tarna parton és a folyómederből rendszeresen, mindenfajta ellenszolgáltatás és segítség nélkül összeszedett kommunális szemetet akarták a község konténerében elhelyezni.

Mivel indokolta a polgármester ezt a pálfordulását, hiszen évekig az Önökhöz látogató hazai és külföldi hírességek mellett vendége, szónoka volt a rendezvényeiknek és ő maga is többször beszélt arról, hogy büszke az alapítványra?

Dr. Berecz Kálmánnal közel egy éve nem sikerült beszélnünk, ám testvérével, Berecz Mátyással egyszer összefutottunk. Neki feltettük a kérdést: igaz-e a hír, hogy a két Berecz testvért Oroján Sándor rendszeresen segíti anyagilag és ezt nem tartja-e erkölcstelennek? Berecz Mátyástól azt a választ kaptuk: „ezeket a dolgokat Kálmus (Dr Berecz Kálmán) intézi.”

Nem először említi, meglehetősen negatív összefüggésben Oroján Sándort. Vele próbálták tisztázni a helyzetet?

Persze. A Tarna ügyéről vele is beszéltünk annak idején telefonon, megpróbálva meggyőzni őt arról, hogy ne szervezkedjen a civilek ellen, ám ő nyilvánvalóvá tette:

„a Malajziai Egyetemen végzett környezetvédelmi mérnökként” szakvéleménye az, hogy semmifajta ökológiai kár nem érte a folyót és egyébként is, Heves Vármegyében Tarna ügy majd akkor lesz, ha ő úgy dönt, hogy ilyen ügy legyen.

Hatvan, Füzesabony, Maklár, Poroszló, Egerszalók és Eger után, mi kápolnaiak is azt követeljük, hogy Oroján Sándor vegye le az enyves kezeit a településünkről! Nem akarjuk, hogy itt képviselő, alpolgármester, gazdasági tanácsadó, viszályszító mutyista, okoskodó-bajkeverő legyen. Ne szóljon bele se a falu életébe, se a szemétszállítás koncepciójába, se a helyi pályázatokba, mert ahol ő megjelenik ott konfliktus, átláthatatlan üzleti ügyek, emberek közötti felesleges feszültségek keletkeznek.

A Debreceni Egyetemen jogot és közgazdaságot tanult minőségi értelmiségi polgármesterünktől pedig azt kérjük: ne egy, saját állítása szerint „a Malajziai Egyetemen végzett” figurától kérjen tanácsokat. Tartsa távol Orojánt Kápolnától és hozza vissza a faluba azt a polgári nyugalmat, békét, szeretetet és kölcsönös tiszteletet, amiért többek között ez a település annyira szerethető – és amelynek megteremtéséért annak idején ő tette a legtöbbet.

Facebook
Email