Bajnokokkal ünnepelték a macskák világnapját Kápolnán

A jeles nap alkalmával világklasszis sportolók és helyi politikusok, vezetők hívták a figyelmet az állatvédelem fontosságára.

A macskák és az emberiség történelme már az ókortól összefonódott egymással, és bár ezek a csodálatos minitigrisek mindmáig megőrizték szuverenitásukat, mégis nagyszerű társaivá váltak az embereknek. Inspirálnak, nyugtatnak, gyógyítanak és felvidítanak – mondta Bóday Pál.

A macskák világnapján Kápolnán, a Macskaárvaház Alapítvány ünnepségén az állatvédő civil szervezet kuratóriumi elnöke mellett részt vett Ignácz Balázs főispán, Kovács Zsolt országgyűlési képviselő, Rózsa Norbert olimpiai bajnok mellúszó, Horváth Lajos Laller tereprally európa bajnok, a KTM gyári versenyzője, Kapin Ricsi a Szurkolók az állatokért mozgalom alapítója, Matusek Zoltán, a Noé Állatotthon tulajdonosa, Demkó Gábor, Novaj polgármestere, Budai István üzletember, és – házigazdaként – Kiss Norbert világ és sokszoros Európa bajnok autóversenyző, valamint Szalóki Péter, Kápolna alpolgármestere, az alapítvány önkéntese.

Bóday beszédében arra kérte a döntéshozókat:

a jövőben gondolkodjanak el azon, hogy a családi adókedvezmények esetében az immáron nagyon sok családban családtagnak számító társállatok gondos nevelése, gyógykezelése is támogatott tétel lehessen.

Hangsúlyozta: egy társállat magányos embereknek egyetlen társa, nagycsaládokban pedig sokszor a gyermekek nevelésében, szocializációjában fontos társ és segítség, így aki a törvényeket és az állatvédelmi szabályokat maradéktalanul betartva nevel társállatot, megérdemli a segítséget – különösen, ha egy mentett és örökbefogadott állatról van szól. Ez jó az állatoknak, a családoknak és az államnak egyaránt – fogalmazott.

A civil állatvédő aktivista arról is beszélt, hogy ma Magyarországon a kormány – Dr Nyitrai Zsolt miniszterelnöki megbízott munkája nyomán – kiemelt társadalmi üggyé nyilvánította az állatvédelmet, és ez jó ok arra, hogy reménykedjünk: ennek megfelelő intézkedéseket is hoz majd annak érdekében, hogy megbecsülje az állatmentőket, és szigorúan megbüntesse az állatkínzókat.

Bóday Pál egyúttal bemutatta azt a makettet, amely alapján szeretnék Kápolna községben felépíteni

a világ első, az állat védőszentjének Assisi Szent Ferencnek, és a macskák védőszentjének Nivelles-i Szent Gertrúdnak ajánlott kápolnát,

mely nyaranta szakrális, tudományos, és közösségi rendezvények színtere lehetne, ráadásul nagyszerű turista látványosságként szolgálna ebben a kis faluban.

Fontos munkát végez a Macskaárvaház, és nagyon bízom abban, hogy minél több fiatal ismeri meg a munkájukat, mert az ő nevelésük és szemléletformálásuk hozhat döntő változást az állat és természetvédelemben – fogalmazott Ignácz Balázs, Heves Vármegye főispánja, aki nem titkolta: büszke arra, hogy szülőfalujában Kápolnán jött létre ez a különleges állatvédelmi központ.

Mindenkinek azt javasolnám, próbálja ki milyen az, amikor egy önzetlenül, mindenfajta feltétel nélkül szerető, rajongó társállat várja otthon, mert ez ritka csodálatos érzés, hiszen társállataink nagyon sokszor szinte a gazdájuknak élnek – ami egészen különleges boldogságot jelenthet egy állattartónak – mondta saját két kutyája példáját említve Kovács Zsolt országgyűlési képviselő, aki támogatandó tervnek tartotta egy, az állatvédelem szentjeinek emléket állító kápolna felépítését, és azt ígérte: képviselni fogja a civil állatvédők ötletét. Kovács Zsolt hozzátette: először, de reményei szerint nem utoljára járt Kápolnán, ahol szerinte példaértékű, minőségi állatvédelmi önkéntes munka zajlik.

A főispánon és az országgyűlési képviselőn kívül, a rendkívül nagy macskabarát hírében álló novaji polgármester Demkó Gábor is állateledel adományokkal érkezett a Macskák Világnapi rendezvényre, amely ezúttal macska simogatással, és nem a hagyományok szerinti faültetéssel zárult, mert a szakemberek szerint az enyhe idő ellenére még fagyott a föld, amely nem optimális a csemeték elhelyezése szempontjából.

Facebook
Email