Az óvodavezetők szerint is végleges bezárásokról beszélt Mirkóczki Zita és Oroján Sándor

A polgármester szerint óvodák bezárására készül a közgyűlési többség, Oroján Sándor és Mirkóczki Zita tagad, a jegyzőkönyv viszont nem őket igazolja. 

Mirkóczki Ádám keddi Facebook-posztjában azt írta, a Fidesz és „ellenzéki” szövetségesei óvodák végleges bezárására készülnek. A polgármester azt írta, az óvodák vezetői arról számoltak be a városvezetésnek, hogy a Fidesz frakcióvezetője, Oroján Sándor, és a vele rendre együtt szavazó MSZP-s Mirkóczki Zita „mindenfajta jogalap nélkül” megbeszélésre hívták őket, ahol több óvoda végleges bezárásának szükségességét vetették fel.

Ők nem így emlékeznek

Az Egripost megkereste a két érintett képviselőt, hogy szerintük megfelel-e a valóságnak, amit a polgármester ír. Oroján Sándor azt válaszolta, az óvodabezárások „nem pontosan, és nem ebben a formában” kerültek szóba. A fideszes képviselő azt állítja,

„ideiglenes téli zárásokról volt szó, hosszútávú tervekről az intézményvezetők beszéltek feltételes módban – ezek a kérdések nem aktuálisak.”

Mirkóczki Zita is úgy emlékszik, a találkozón az energiaválság által kikényszerített takarékossági intézkedések kivitelezhetőségéről beszéltek, „A megbeszélés célja ezek kivitelezhetősége volt, és nem óvodabezárások” – írta válaszában. Ő is azt állítja, „az intézményvezetők hívták fel a figyelmet a gyermeklétszám folyamatos csökkenésére, amivel hosszabb távon az önkormányzatnak is szembe kell majd néznie”. (A képviselő teljes válaszát kérésének megfelelően változtatás nélkül, teljes terjedelmében közöljük lentebb.)

Az árulkodó jegyzőkönyv

Lehet, hogy a meghirdetett cél valóban a fent említett ideiglenes intézkedések áttekintése volt,

ám a tanácskozáson minden bizonnyal szóba került több óvoda végleges bezárása is.

Legalábbis ez derül ki abból a jegyzőkönyvből, amelyre a polgármester a bejegyzésében hivatkozott, és amelyet az Egripost közérdekű adatigényléssel kikért az önkormányzattól.

Jegyzokonyv 2022-11-14-ovodak anonimizalt1024 1
« A 3 »
  1. A dokumentum tanúsága szerint november 14-én Spisák György aljegyző vezetésével több óvodavezető  részvételével sor került egy megbeszélésre az energiaválság kezelésével kapcsolatban. (A Kertvárosi Óvoda és a Szivárvány Óvoda vezetője, illetve a Benedek Elek Óvoda vezető helyettese szerepel a jelen levők közt.) Spisák az iránt is érdeklődött, hogy a négy nappal korábban, Mirkóczki Zitával és Oroján Sándorral lezajlott találkozón hangzott-e el olyan jellegű megoldási javaslat, vagy kérés, amelyet az önkormányzat készülő intézkedési tervébe be lehetne építeni.

Erre kapta azt a meglepő választ, hogy az átmeneti összevonások és más takarékossági intézkedések mellett a két képviselő „javaslatokat/véleményeket várt, hogy melyek azok az óvodák a városban, amelyeket véglegesen is be lehetne esetlegesen zárni (…) akár már tavasszal is”.

Sőt, a megbeszélésen „felvetődött az a kérdés, hogy kell-e ennyi óvoda ekkora létszámhoz, hivatkoztak a pedagógushiányra is, illetve az új egyházi óvodákra. Ezekről csak tájékozódó jelleggel kérdeztek.” ( Jelenleg egyébként állítólag állnak az egyházi óvodák beruházási munkálatai.)

Két ovi veszélyben?

A jegyzőkönyv szerint a két képviselő konkrétan is megnevezett két olyan intézményt, amelyet egy, vagy több lépcsőben végleges bezárásra ítélnének:

a Dr. Hibay Károly Tagóvodát, és a Benedek Elek Óvoda Gyermeklánc Tagóvodáját (a Vízimolnár utcában).

Az óvodavezetők úgy vélik, jelenleg nem aktuális óvodabezárásokat tervezni. Egyikük kifejezetten óva intett attól, hogy a megszorításokat az óvodákon kezdjék el, mert gyakorlatilag egy töredékévről van szó, 2023. szeptemberétől decemberig, azaz egy három hónapos töredék-költségvetési megtakarításról beszélünk.

A jegyzőkönyv szerint tehát a megbeszélésen részt vevő óvodapedagógusok határozottan azt állították, hogy

a végleges bezárásokat az őket találkozóra hívó Mirkóczki Zita és Oroján Sándor vetette fel, kifejezetten kérve őket arra, hogy javasoljanak olyan óvodát, amelyet megszüntetnének.

Mirkóczki Ádám az Egripostnak azt mondta:

„Nincs kételyem afelől, hogy ebben az ügyben ki mond igazat.”

„Ez a történet abban a tekintetben is tanulságos, hogy így üljön le beszélgetni bárki is Orojánékkal. Lám, gondolkodás nélkül meghazudtolják a tárgyalópartnereiket, ha érdekük úgy kívánja” – fogalmazott a polgármester.

 

Mirkóczki Zita teljes válasza

Jómagam – több képviselőtársamhoz hasonlóan – 8.éve vagyok önkormányzati képviselő. Ez idő alatt minden fontos döntés meghozatala előtt igyekeztem az egyes intézkedések által érintettekkel előzetesen egyeztetni, mivel hiszem, hogy csak így lehet körültekintően dönteni.

 Így történt ez legutóbb is, amikor az Energetikai Bizottság tagjaként(és mint az óvodák szakmai bizottságának elnökeként) beszélgetést kezdeményeztem az óvodavezetőkkel arról, hogy szakmai szempontból a téli időszakra milyen takarékossági intézkedéseket tartanak kivitelezhetőnek. Egyébként úgy gondolom, hogy képviselőként (de akár magánemberként is) jogomban áll bárkit meghívni egy beszélgetésre – ahogy a meghívottak is eldönthetik, hogy eljönnek-e – ezért aztán az erre vonatkozó kérdésüket nem tudom értelmezni.

Minden városlakó, így talán a Polgármester Úr előtt is közismert, hogy az energiaválság takarékossági intézkedésekre kényszerít valamennyi önkormányzatot, és ennek megtervezését a kormány is feltételként szabta bizonyos támogatások elnyeréséhez. A megbeszélés célja ezek kivitelezhetősége volt, és nem óvodabezárások. A megbeszélésen szóba került az egri demográfiai helyzet is – az intézményvezetők hívták fel a figyelmet a gyermeklétszám folyamatos csökkenésére, amivel hosszabb távon az önkormányzatnak is szembe kell majd néznie. A korábbi évtizedekben, amikor még nem a szavazatvásárlás volt az egyes önkormányzati intézkedések mozgatója, ezeket a demográfiai előrejelzéseket mindig figyelembe vette az önkormányzat az egyes intézményeket érintő tervek megalkotásánál. Remélem, hogy lesz olyan időszak Eger életében, amikor a riogatás és a gyűlöletkeltés helyett szakmai szempontokról tudunk egyeztetni.

 

 

Facebook
Email