Az egri kulturális élet kiválóságait díjazták

Az elismeréseket a magyar kultúra napja alkalmából adta át Mirkóczki Ádám polgármester.

1989 óta január 22-én ünnepeljük a magyar kultúra napját annak emlékére, hogy a kézirat tanúsága szerint Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be a Himnuszt. A vers 1829-ben jelent meg először Kisfaludy Károly „Aurora” című folyóiratában. A költeményt 1844-ben zenésítette meg Erkel Ferenc. A Kiegyezés után nem hivatalos nemzeti himnusszá vált, ám az alkotmányba csak 1989-ben került be.

E naphoz kapcsolódva elismerések átadásával, valamint az Egri Szimfonikus Zenekar koncertjével tisztelegtek a Bartakovics Béla Közösségi Házban rendezett ünnepségen a magyar kultúra előtt.

Mirkóczki Ádám polgármester elmondta: anyanyelvünk adja elsődleges identitásunkat, tudásunkat, alkotó szellemiségünket, mely az élet minden területén gazdagítja kultúránkat.

Hozzátette: a kultúra erősebb az időnél, viszont ellensége a közöny. A mi feladatunk, hogy megvédjük, fenntartsuk és a fiatalabb generáció számára átadjuk.

 

dr. Ringert Csaba, a Dobó István Vármúzeum igazgatója beszédében kiemelte: a kultúra közvetítése nem csak a kulturális intézményrendszer feladata, hanem minden olyan intézményé, mely a magyar hagyományok és a közös kulturális értékeink ápolásával foglalkozik.

 

A rendezvényen Mirkóczki Ádám polgármester adta át a város elismerését a helyi kulturális élet kiválóságainak.

A művészeti, kulturális élet területén végzett több évtizedes kiemelkedő munkássága elismeréseként Eger Megyei Jogú Város Közgyűlése „Gárdonyi Géza díjat” adományozott Beke Sándor rendezőnek.

Beke Sándor a kassai Thália Színház alapítója. Éveken át művészeti vezetőként tevékenykedett Kassán. Márai Sándor drámaírói életművének a Felvidéken történő bemutatása nevéhez fűződik. A 90-es években a Komáromi Jókai Színház igazgatója volt, ahol a magyar nyelvű kultúra magas szintű terjesztését, bemutatását életcélként valósította meg. Számtalan előadást rendezett a Felvidéken és a Vajdaságban, a Kisvárdai Határon Túli Színházak Találkozójának alapító szervezője.

1996-2001 között az egri Gárdonyi Géza Színház igazgatója volt. Több mint 120 emlékezetes rendezése közül bármelyik kiemelkedő lenne, mert sokat közülük legenda övez. A Magyar Köztársaság Arany Érdemkereszt kitüntetettje, Komárom városának és szülőfalujának Csilizradványnak a díszpolgára, a Kassai Thália Színház és az egri Gárdonyi Géza Színház örökös tagja, a Színház- és Filmművészeti Egyetem rendezői aranydiplomása.

 

A kultúra területén nyújtott kiemelkedő tevékenységéért Eger Megyei Jogú Város Közgyűlése „Pro Agria” szakmai díjat adományozott Farkas Márta, a Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár szervezési igazgatóhelyettese részére.

Farkas Márta 1985-től a Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtárban dolgozott olvasószolgálati tájékoztató könyvtárosként, módszertani könyvtárosként, osztályvezetőként, majd szervezési igazgató-helyettesként. Az eltelt 38 év alatt a könyvtári munka minden területét megismerte, gyakorolta.

A HevesTéka hálózati csoport vezetőjeként kiemelkedő szerepe volt abban, hogy az intézmény mind a mai napig irányító szerepet játszik a Könyvtárellátási Szolgáltató Rendszer kialakításában. Közreműködésével a megyei könyvtár 103 településen nyújt hatékony és minőségi könyvtári ellátást. A könyvtár Minőségirányítási Tanácsának vezetőjeként felelős az intézmény országosan is példaértékű minőségi fejlesztéséért, a két alkalommal is elnyert „Minősített könyvtár cím” kidolgozásáért.

Az alapvető erkölcsi értékrendhez való szilárd elkötelezettsége és következetessége minden könyvtáros kolléga számára példa; megbízhatósága és kiemelkedő szakmai tudása kivívta a közvetlen munkatársak, a könyvtár együttműködő külső partnereinek és a civil egyesületek képviselőinek elismerését.

 

A kultúra területén nyújtott kiemelkedő tevékenységéért Eger Megyei Jogú Város Közgyűlése „Pro Agria” szakmai díjat adományozott Gonda László előadóművész, az Egri Zenészek Egyesülete elnöke részére.

Gonda László széles látókörű, sokoldalú tehetséggel megáldott, rendkívüli munkabírású zongorista-előadóművész, több mint negyedszázada pályán levő ének-zene, karvezetés, szintetizátor-keyboard szakos tanár.

Pályája során számtalan kis és nagy projektben dolgozott, az ország legismertebb és legelismertebb zenészeivel, énekeseivel együtt. Kiemelkedő ezek közül a hajdani mesteréről elnevezett, a már 13. alkalommal Egerben megrendezett Szepesi György Bárzenész Fesztivál.

Koncertjei a közönség szórakoztatását és a zenészek egymás közti szakmai és emberi kapcsolatainak lehetőségét egyaránt szolgálják. 2013-tól elnöke az Egri Zenészek Egyesületének. A közhasznú egyesület célja az élőzene és a társművészetek segítségével művészi élményt nyújtani, szórakoztatni, nevelni. A társadalmi felelősségvállalás a kezdetektől megjelenik munkájában: részt vesz jótékonysági koncerteken, zenél nyugdíjasoknak, állami gondozott gyerekeknek, betegeket támogató szervezeteknek.

2012-ben Heves megyei Príma Közönség-díjat, 2013-ban Heves megyei Príma-díjat kapott, 2017-ben parlamenti képviselői elismerésben részesült szakmai munkájáért. 2018-ban a Heves Megyéért-díj, 2020-ban Heves Megye Nagykövete cím birtokosa lett, Különösen kedves számára az egri IQ-Pont Középiskola tanulói érdekében kifejtett önzetlen munkájáért elnyert „Szívvel-lélekkel” kitüntető cím.

 

Eger Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlése kiemelkedő teljesítményéért „Kiváló Munkáért” kitüntetést adományozott Bathó Tünde Ilona, a Harlekin Bábszínház művészeti titkára részére.

Bathó Tünde Ilona 2001-ben diplomázott a Veszprémi Egyetem színháztudományi szakán. Szakmai gyakorlatát a Vígszínházban töltötte rendezőasszisztens gyakornokként. 2011-ben került Egerbe, ahol még ugyanezen év júniusában Lengyel Pálnak köszönhetően a Harlekin Bászínház művészeti titkára lett.

Kreatív gondolataival, reális szemléletével és átgondoltságával mindig észrevesz valami olyasmit, amit más nem. Az elvarázsolt, néha a felhők között járó művészek között egy igazi kincs, akinek pontos, célirányos meglátásai mindig segítik a munkát. Szakmai felkészültsége és rátermettsége megkérdőjelezhetetlen, elengedhetetlen részét képezi a bábszínház működésének. Ismeri a határokat, de vállalja a korlátok ledöntését, ha azzal fejlődést, megismerést és kulturális fellendülést idézhetünk elő. Munkája meghatározó, igazi színházi ember.

 

Eger Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlése kiemelkedő teljesítményéért „Kiváló Munkáért” kitüntetést adományozott Nyeste Erzsébet, az Egri Szimfonikus Zenekar koncertmestere részére.

Nyeste Erzsébet közel ötven éve tagja, 1996-tól koncertmestere az Egri Szimfonikus Zenekarnak. Példamutató munkájával nagyban hozzájárult a zenekar sikereihez, fejlődéséhez. Áldozatkészsége, közvetlen személyisége, a fiatal kollégákat segítő gondossága méltán vívta ki a zenekar bizalmát az elmúlt több mint negyedszázadban.

A zenekar mellett pályájának fiatal korától meghatározó része lett a pedagógusi hivatás. Évtizedeken átívelő, magas szintű és felelősségteljes tanári tevékenysége számos kiváló növendéket segített a zenei pályára és több száz fiatal tapasztalhatta meg általa a muzsikálás örömét.

 

 

 

 

Facebook
Email