Amikor lehetett volna, Oroján és Keresztes egy szót sem szólt az elkerülő út ügyében

Tiltakozó fórumot hirdetnek az elkerülő út tervezett nyomvonala ellen, de valójában egyáltalán nem képviselik a panaszosok érdekeit – állítja a polgármester.

Mirkóczki Ádám szerint a fideszes Oroján Sándor és a momentumos Keresztes Zoltán, miközben „hergelik az egrieket egyik vagy másik nyomvonal ellen”,

„valójában nem tesznek semmit”.

A két politikust – a Fidesz és a velük szövetkezett „ellenzéki” képviselők szavazataival –a Közgyűlés a közelmúltban az Egert elkerülő autóút “társadalmiasításáért” felelős önkormányzati biztosokká nevezték ki.

E pozíciónak köszönhetően havi 125.000 forinttal egészítik ki a tiszteletdíjukat.

Az út nyomvonala valóban nagyon fontos és sok oldalról vitatott kérdés. A két “társadalmiasítási biztos” azóta többször is elbüszkélkedett azzal, hogy talán, esetleg sikerül elérniük néhány apróbb változást, ám a szigorú tények azt mutatják, hogy a tervezett útvonal a mai napig szinte semmit sem változott.

A polgármester szerint ez nem véletlen. Keddi Facebook-bejegyzésében azt írja, számos tanúja van arra, hogy a múlt héten az utat építő NIF Zrt-nél folytatott tárgyaláson a két képviselő nem tiltakozott egyik vagy másik nyomvonaltervezet ellen sem és „nem jelezték még finoman sem, hogy ők vagy mások pl. a belső nyomvonalat nem támogatják”.

„Nem tolmácsolták a panaszosok hangját, nem volt javaslatuk, nem volt észrevételük vagy bármiféle ellenvetésük egyik verzió kapcsán sem”

– állítja Mirkóczki.

A polgármester „arcátlanságnak” tartja, hogy Oroján és Keresztes ezek után tiltakozó lakossági fórumot hirdettek „azt a látszatot keltve, mintha bárki érdekét is képviselnék a saját magukén kívül”.

Mirkóczki Ádám a két képviselő viselkedését, és a Fidesz-Momentum szövetséget „felelőtlen politikai gazemberségnek” nevezi, amellyel „átverik az érintetteket is és minden olyan egrit, akinek fontos ez a beruházás”.

A polgármester azt kéri, „senki se hagyja magát átverni”, s akinek javaslata vagy bármiféle észrevétele van a nyomvonaltervezetek kapcsán, az decemberig tegye meg azt közvetlenül a NIF Zrt. elektronikus felületein a www.egrielkerulo.hu weboldalon és annak facebook felületén. Jelezhetnek a lakosok az önkormányzatnak is, azokat a személyesen fogják továbbítani a tervezőknek – írja.

Mirkóczki szerint abban nincs vita, hogy a város túlterhelt forgalma miatt, Egernek szüksége van erre az útra. Hozzáteszi: egy több tíz milliárdos beruházáshoz nem lehet „olyan felelőtlenül és a lakosságot félrevezető módon hozzáállni, ahogy azt Orojánék teszik”.

Az egri Fidesz és Momentum rendszerszintű együttműködéséről, együtt szavazásáról és a kölcsönös pozíció osztogatásokról két héttel ezelőtt megkérdeztük Pajtók Gábor kormánypárti országgyűlési képviselőt és a Momentum országos vezetését. Kérdéseinkre azóta sem reagáltak. Már csak az a kérdés, hogy a beszédes csend mögött mi áll: egyetértenek az elvileg egymással homlokegyenest szemben álló politikai erők háttéralkujával, vagy a történet annyira kínos, hogy nem is tudnak mit mondani rá?

Facebook
Email