320 millió forintott vett ki az egriek zsebéből a közgyűlési többség

Tárgyalni sem voltak hajlandóak egy sok éves adósság behajtásáról.

A testület elé Mirkóczki Ádám terjesztett be javaslatot, amelynek értelmében az önkormányzati tulajdonú ingatlanra állami támogatásból épült Északi Sporttelepre az Eger Labdarúgó Sport Kft. kapna földhasználati jogot 15 évre. Ezért a cégnek 309 millió forintot kellene fizetnie egy összegben.

Mivel a területet, amelyre az ingatlan felépült, 2020. szeptembere óta jogcím nélkül használja az Eger Labdarúgó Sport Kft, ennek ellenértékét is visszamenőlegesen ki kellene egyenlíteniük, illetve kártérítést is kelene fizetniük. Ennek az együttes összege mintegy 15 millió forint.

Egy ilyen szép summáért a jelengeli ínséges időkben alighanem a fél lábát odaadná bármelyik magyar város. Nem úgy az egri Közgyűlés többége.

Történt ugyanis, hogy még az ülés elején Bódi Zsolt és Orosz Lászlóné javaslatára levették a napirendről az előterjesztést, arra hivatkozva, hogy az évek óta jogcím nélkül városi tulajdont használó céggel még „további egyeztetésre van szükség.”

A polgármester hiába figyelmeztette a testületet, hogy Eger kiemelt érdeke lenne a szerződés megkötése az évek óta halmozódó adósság behajtása.

A „fideszes” (illetve most épp fene tudja milyen) és a velük kötelékben repölő „ellenzéki” képviselők lesöpörték az asztalról a javaslatot.

A város szolgálatára felesküdött képviselők tehát egyetlen laza gombnyomással 320 millió forintot vettek ki az egriek kezéből, úgy, hogy még tárgyalni sem voltak hajlandóak a kérdésről.

A szavazás eredménye meglehetősen tiszta képet ad arról, kiknek számít Eger jövője, és kik azok, akik – már nem először – egy magáncég mellé állnak a város lakóival szemben.

A döntés első pillantásra érthetetlennek tűnik. Ám érdemes egy pillantást vetni az idei esztendő politikai naptárára. Júniusban önkormányzati választások lesznek, amelyek alaposan átrendezhetik az egri közéletet. A DK, a Momentum és a Fidesz helyi szervezeteinek katasztrofális állapotát elnézve könnyen lehet, hogy elvész az a közgyűlési többség, amely az akkor még Oroján Sándor vezette kormánypárti frakció és néhány, magát „ellenzékinek” nevező képviselő perverz politikai románca nyomán jött létre 2022. februárjában.

A képviselők jelentős része – egyre valószínűbb, hogy a többsége – utolsó hónapjait tölti a testületben, aztán elvesztik nem csak a tiszteletdíjukat, de a mandátummal járó befolyást is, amely megfelelően gátlástalan kezekben apró – vagy nem is olyan apró – pénzre váltható. Ez bizony könnyen jelenthet motivációt egyesek számára, hogy sokmilliós tartozásokat engedjenek el a város nevében – ha az adós megfelelően honorálja ezt a nagyvonalúságot.

Júniusban aztán az egriek is „köszönetet mondhatnak” az ő pénzükből magáncégek felé gyakorolt nagylelkű gesztusokért – a szavazófülkében.

Facebook
Email