3 hónapos türelmi időt kapnak a gyermekétkeztetési díjjal elmaradók

Amennyiben nem rászorulók, hiszen akkor eleve ingyen kapnak ételt az iskolában a gyerekek.

2021 óta a gyermekétkeztetés térítési díját előre kell fizetni, ez sokat javított a helyzeten, ám még így is mintegy 5 millió forintos kintlévőség halmozódott fel – derült ki Farkas Attila felszólalásából. Az alpolgármester hangsúlyozta: a rendszeres nem fizető családok kétharmada nem Egerben lakik, csupán a városban működő intézménybe jár a gyermekük. Hozzátette: hiába jelzik a tartozást az illetékes településnek, ahol a lakcímük van, ezt sokszor nem veszik komolyan, nem tesznek semmilyen intézkedést.

Több képviselő felvetette, hogy a térítési díjak befizetésének elmaradása ugyan valóban probléma, ám a szülők mulasztásáért nem szabad a gyermekeket büntetni.

Mirkóczki Ádám rámutatott: A tartozást jellemzően majd’ mindig ugyanazok halmozzák, és ezek nem rászoruló családok, hiszen számukra eleve ingyenes az étkeztetés. Ugyanakkor leszögezte: a becsületesen fizetőkkel szemben sem igazságos, ha a notórius nem fizetőket nem szankcionálják.

A kérdésben végül konszenzus született.

A Közgyűlés döntése szerint amennyiben a 15 napos befizetési határidő lejárta után három havi hátralék halmozódik fel, ezt az étkezési igényről való lemondásnak tekintik.

Ilyen esetekben a szolgáltatás igénybevétele kizárólag újabb kérelem benyújtása és a tartozás rendezése esetén lehetséges.

(Fotó: Pexels)

Facebook
Email