1956 hőseire és mártírjaira emlékezett a város

Eger idén október 23-án is fejet hajtott a forradalom és szabadságharc emléke előtt.

Az ünnep 10.00 órakor szentmisével kezdődött a Bazilikában.

11.00-ről került sor a városi díszünnepségre a Gárdonyi Géza Színházban Gregor Bernadett színművésznő és Gonda László zongorista-előadóművész közreműködésével.

A megemlékezésen Mirkóczki Ádám  osztotta meg gondolatait az egybegyűltekkel. A polgármester hangsúlyozta: 1956.október 23-a talán legfontosabb üzenete a bátorság.

„A forradalmárok bátrak voltak vállalni a harcot, a halált és bátrak voltak vállalni a börtönt, a kínzást és minden olyan szenvedést, melyet el kellett viselniük. Később, ez a látszólag legyőzött nép bátor volt vállalni az ‘56-ban harcolók hagyatékát, emlékét”

– emlékeztetett.

Hozzátette: a békét nem kötelességünk, hanem küldetésünk őrizni. Őseink, mi magunk és a jövő generációja miatt.

Az ünnepség után az egri önkormányzat, a pártok, civil és kulturális szervezetek, illetve intézmények helyezték el az emlékezés koszorúit a Hatvani kapunál található ’56-os emlékműnél.

 

Nemzeti ünnepünk alkalmából idén is városunk számos kiválóságát tüntették ki.

A Közgyűlés a testnevelés és a sport területén végzett kiemelkedő munkájáért „PRO AGRIA” szakmai díjat adományozott Petrovai József – atlétika vezetőedző részére.

Petrovai József az Egri Városi Sportiskola atlétika szakosztályának vezető edzője. Komoly szakmai munkát irányít, 4 edző segíti a munkáját a közel 70 utánpótlás korú sportoló mindennapi edzéseiben. Számos kiváló és eredményes atlétát, sportszakembert, edzőt nevelt ki. Sportolóit napi több edzéssel, szisztematikus munkával, időt és energiát nem kímélve készíti fel a megmérettetésekre. Egyik legeredményesebb növendéke Szeles Bálint, aki első egriként részt vehetett az idén Budapesten megrendezett Atlétikai Világbajnokságon – ezzel sporttörténelmet írva az egri atlétika és a Sportiskola életében. Jelenleg a 2024-es párizsi olimpiai részvételre készülnek.

A Közgyűlés kimagasló sportolói tevékenységéért „EGER KIVÁLÓ SPORTOLÓJA” kitüntetést adományozott a Gyöngyösi Fortuna TSE egri tagozatának edzője, Szabó Mátyás részére.

Az akrobatikus rock and roll sportággal 1998-ban ismerkedett meg, több mint két évtizedes versenyzői pályafutása a mai napig tart. Jelenleg a Gyöngyösi Fortuna TSE egri tagozatának táncosa és edzője, aki az utánpótlás nevelésben kiemelkedő szerepet tölt be. Éveken keresztül a magyar válogatott keret tagja, amely során kiemelkedő eredményekkel képviselte Magyarországot hazai és nemzetközi versenyeken. 2022-ben Világkupa 9. helyezést, aktuális világranglista 5. helyezést, Európa bajnoki 16. helyezést ért el, valamint a Genfben megrendezésre került akrobatikus rock and roll vb-n, a Világbajnokságot megnyerő „The Clue” 12 fős felnőtt formáció táncosaként örülhetett az aranyéremnek.

A Közgyűlés kimagasló tanulmányi eredményéért „KIVÁLÓ EGRI DIÁK” kitüntetést adományozott Orosz Anna Izabella, a Neumann János Gimnázium, Technikum és Kollégium tanulója részére.

Két tanítási nyelvű osztályba jár, ahol tanulmányi eredménye az idei évben is kitűnő lett, általános dicséretben részesült. Az Arany János Irodalmi Verseny országos döntőjén a legjobb szóbeli produkcióért járó különdíjat nyerte el. A „Szép Magyar Beszéd” verseny országos döntőjén Kazinczy-érmet szerzett. A „Miénk a Tér Összművészeti Minősítő Fesztiválon” elnevezésű versenyen a színház kategóriában első helyezést ért el diáktársával.

Felvételt nyert a Katona József Színház nyári táborába. A „4 for Europe” Európa Uniós versenyen csapatával a régiós fordulóban az első helyet, országosan pedig a 7. helyezést sikerült megszereznie. Angolból középfokú komplex nyelvvizsga mellé idén angol nyelvből középszintű érettségit tett. Az Institut Francais és a Goethe – Institut által szervezett Francia-Német Quiz elnevezésű műveltségi versenyen a négy tagú csapat tagjaként az előkelő második helyet szerezte meg.

A Közgyűlés kiváló tanulmányi eredményéért és kimagasló sportteljesítményéért „EGER VÁROS JÓ TANULÓJA, JÓ SPOTOLÓJA” elismerő címet adományozott az Egri Hunyadi Mátyás Általános Iskola tanulója Szabó Lilla részére.

Minden tanévben kitűnő tanulmányi eredményt ért el. Választott sportága az úszás, melyet 5 éves kora óta versenyszerűen az Egri Úszó Klubban folytat. 2021-től, immár harmadik éve választották be a legeredményesebb utánpótlás korú úszók számára szervezett Jövő Bajnokai programba. A Diákolimpia országos döntőjében “A“ kategóriában 200 méteres gyorsúszásban első, 100 méteres gyorsúszásban második helyen végzett.

2022 őszétől a magyar utánpótlás válogatott tagja. A Közép-Európai Országok Serdülő Bajnokságán 1 arany és 1 ezüst érmet szerzett. Az Olimpiai reménységek versenyén holtversenyben a második legeredményesebb versenyző lett összetettben. Itt 3 arany és 2 ezüst érmet nyert. Kimagasló eredményei miatt Lilla is utazhatott az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválra (EYOF).

Ebben az évben, több mint 50 érmet (29 arany, 13 ezüst és 9 bronz) és több legeredményesebb versenyzőnek járó kupát is szerzett országos illetve nemzetközi versenyen. 200 méteres és 400 méteres gyorsúszásban 2022 januárjától decemberig folyamatosan vezette az országos ranglistát. A 2021/2022-es tanévben „Magyarország jó tanulója, jó sportolója” címet érdemelte ki.

A Közgyűlés kiváló tanulmányi eredményéért és kimagasló sportteljesítményéért „EGER VÁROS JÓ TANULÓJA, JÓ SPOTOLÓJA” elismerő címet adományozott az Egri Lenkey János Általános Iskola tanulója Bartók Luca Sára részére.

Az Egri Lenkey János Általános Iskola 7. a osztályos tanulója. Tanulmányi eredménye az évek során végig kitűnő, több tantárgyi dicsérettel, minden évben nevelőtestületi dicséretben részesült. 2015-ben, 6 évesen kezdett karatézni. Shotokan karate sportágban az Agria Shotokan Karate Egyesület sportoló tagja, illetve 2019-től az Egri Városi Sportiskola Shotokan Karate szakosztály versenyzője is, jelenleg 4 Kyu fokozaton.

Az ország számos pontján versenyzett már helyi, országos és magyar bajnokságon egyaránt; rendszeres résztvevője a Diákolimpiának. Több nemzetközi versenyen is képviselte már hazáját, szülővárosát, egyesületét és szép eredményekkel térhetett haza. Idén az országos magyar bajnokságokon és kupákon rendre első és második helyezéseket ért el.

A Szerbiában megrendezett SKDUN Karate Európa Bajnokságon és Kupán KATA harmadik helyezést KUMITE 1. hely; Csehországban a SKDUN Karate Világbajnokságon és Világkupán KATA első helyezést; JIYU KUMITE harmadik helyezést; KUMITE harmadik helyezést ért el. Az Olaszországban megrendezett SKDUN Karate Európa Bajnokságon és Kupán JIYU KUMITE első, KUMITE második, DUO KATA harmadik, és KATA harmadik helyen végzett.

Facebook
Email