Visszaesően korrupt kormánytisztviselő bukhatott le Egerben

Tavaly már elítélték hasonló bűncselekményért, mégis a helyén maradt.

Egy kormánytisztviselő vesztegetési pénzt fogadott el egy cég képviselőjétől azért, hogy hivatali eljárást befolyásoljon. A Nemzeti Védelmi Szolgálat eljárása során korrupciós bűncselekményt leplezett le, a nyomozó ügyészség pedig előállította és gyanúsítottként hallgatta ki az elkövetőt – adja hírül a Központi Nyomozó Főügyészség.

A közleményben „egy észak-magyarországi kormányhivatalról” írnak, ám az Egri Ügyek szerint városunkban, a közlekedésfelügyelet egyik tisztviselője bukott le.

A Nemzeti Védelmi Szolgálat – előzetes ügyészi jóváhagyást követően – megbízhatósági vizsgálatot hajtott végre egy észak-magyarországi kormányhivatal kormánytisztviselőjével szemben, amelynek keretében fiktív tartalmú iratokat felhasználva közigazgatási bírság kiszabását eredményező eljárást indított.

A megalapozott gyanú szerint a kormánytisztviselő felvette a kapcsolatot a közigazgatási eljárással érintett cég nevében eljáró személlyel és találkozót egyeztetett vele.

A közterületen történő beszélgetés során a kormánytisztviselő tájékoztatta a cég képviselőjét – aki csak később fedte fel, hogy a Nemzeti Védelmi Szolgálat hivatásos tagja – arról, hogy milyen valótlan tartalmú iratok benyújtásával lehet elérni a bírság minimalizálását. A hivatalos személy azért, hogy a közigazgatási eljárást hivatali helyzetével visszaélve a cég érdekében befolyásolja, elfogadta a közbenjárásért cserébe felajánlott 150 ezer forintot. Azt követően, hogy a férfi átvette a vesztegetési pénzt, arra is ígéretet tett, hogy a jövőben is számíthatnak részéről hasonló segítségre.

Miután a motozás során a hivatalos személy ruházatából előkerültek a megbízhatósági vizsgálat során felhasznált bankjegyek, a kormánytisztviselőt előállították a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészségre és gyanúsítottként hallgatták ki. A kormánytisztviselő elismerte a terhére rótt bűncselekmény elkövetését.

Tettéért a közlemény szerint kettőtől nyolc évig terjedő szabadságvesztésre ítélhetik.

A kormánytisztviselőt 2023 tavaszán ugyanilyen bűncselekmény elkövetése miatt 2 év, végrehajtásában 4 év próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték, tehát jelen cselekményt felfüggesztett szabadságvesztés büntetés hatálya alatt követte el.

A nyomozó ügyészség indítványozta a gyanúsított letartóztatását, a bíróság azonban elegendőnek látta az enyhébb kényszerintézkedés, a bűnügyi felügyelet elrendelését, amely végzés ellen az ügyészség fellebbezést jelentett be.

Facebook
Email