Virágkiállítás nyílt az Eszterházy téren

A pompás kerttel dr. Kováts Zoltán nemesítő élete és munkássága előtt tisztelegnek évről évre.

A téren látható növényfajták a professzor munkásságának eredményeképp születhettek meg.

A kiállítás hazánkban egyedülálló, más városok nem próbálkoztak még ilyen kezdeményezéssel. A legtöbb helyen ugyanis a parkokban díszlő virágok Hollandiából származnak – mondta el a Heol-nak Zerényi Endre, az Egri Kertbarát Kör Egyesület elnöke.

Az Egri Kertbarát Kör Egyesület három évvel ezelőtt tervezte el, hogy megpróbálja összefoglalni és bemutatni egy sikeres hazai virágnemesítő munkásságát. A szervezők minden segítséget megkaptak a városvezetéstől, a Városgondozástól és a civil kerekasztaltól. A különleges kiállítást az elmúlt időszakban több ezer látogató csodálta meg.

A sikerre való tekintettel a szervezet idén is lehetőséget kapott, hogy újra kiültessék a hazai termesztésű virágokat.

Az esztétika mellett dr. Kováts Zoltán elsődleges szempontnak tekintette a növényfajták szárazságtűrő képességét is A klímaváltozás ismeretében ez a tulajdonság egyre nagyobb hangsúlyt kap – mutatott rá Zerényi Endre.

A megnyitó előtt Egerbe látogatott a virágzó városok országos verseny zsűrije is, akik ellátogattak a helyszínre, és látva kertbarátok törekvését, pozitív élményekkel utaztak haza.

A kedvező tavaszi időjárásnak köszönhetően a kiültetett virágok talán idén a legszebbek. Szeptember végéig bármikor látogatható a pompázó tér, az előzetesen bejelentkező csoportoknak szakmai kíséretet is biztosít az egyesület.

(Fotó: Ferenczy Tamás egri főkertész Facebook-oldala)

Facebook
Email