Veszélyben a gyönyörű Eger-Szilvásvárad vasútvonal

Újabb mellékvonalak bezárását tervezik, köztük az Eger-Szilvásvárad közötti szakaszét is – írja egy szaklap.

A Közlekedő Tömeg úgy értesült: az augusztus elsejével bezárt 10 vonal után újabb hét is hasonló sorsra juthat a közeljövőben.

A portál szerint köztük van az Eger és Szilvásvárad közötti szakasz is, amely évente 30 ezer utast szállít.

A Heol érdeklődésére Szaniszló László szilvásváradi polgármester elmondta: nem kapott értesítést a tervről és illetékest sem ért el a hír megjelenése óta.

Az Indóház Online kérdésére a a MÁV azt válaszolta:

„Nem született döntés arról, hogy további mellékvonalakon kerülne sor közlekedésimód-váltásra. Nem egyes vonalak vagy vonalcsoportok, hanem a regionális vonalhálózat egészét illetően vizsgáljuk azt, hogyan lehet a leginkább üzembiztos, kiszámítható és fenntartható közlekedést biztosítani az utasainknak. Az augusztus elsejétől – tíz mellékvonalon – érvényes közlekedésimód-váltás is ennek a folyamatnak a része. A próbaidőszak tapasztalatait az év végén közösen értékeli ki a tulajdonosi jogokat gyakorló Építési és Közlekedési Minisztérium és a MÁV–Volán csoport.”

Az Eger-Szilvásvárad között közlekedő járat sorsa egyébként tipikus példája az elmúlt évtizedekben már számos alkalommal látott mintázatnak:

a vonalat hagyják lerohadni, a szükséges javításokat, korszerűsítéseket nem végzik el, a menetrendet ésszerűtlenül alalkítják át, majd most az alacsony utasszámra hivatkozva megszüntethetik a viszonylatot.

A szilvásváradi vonal felső szakaszát egyszer 2009-ben már bezárták. A következő esztendőben az esőzés nyomán egy hegyoldal rácsúszott 2010-ben. A problémát akkor 450 millió forintból meg lehetett volna oldani ehhez most tízmilliárd forint kellene – emlékeztet a Heol. A felső szakaszra az önkormányzatok hajtánypályát szerettek volna létesíteni, de a projektet húzták-halasztották, így az elmúlt tíz évben annyira tönkre mehetett a pálya, hogy ez a lehetőség is elúszott a hasznosításra. Eger és Szilvásvárad között napi négy pár vonat közlekedik, olyan időpontokban, amely nem megfelelő a hivatásforgalomnak, utas – például gyerekcsoport – jobbára szezonban, hétvégenként van a motorvonatokon – írja a Heves vármegyei portál.

Facebook
Email