Új zebrák létesülnek Egerben

Újabb gyalogátkelő helyeket szeretne létesíteni Egerben a városvezetés. Ennek kapcsán már megkezdődött a szakhatósági egyeztetés.

A csütörtöki lakossági fórumon is elhangzott, és az elmúlt időszakban más csatornákon keresztül is számos megkeresést kapott az önkormányzat azzal kapcsolatban, hogy a város több pontján lenne igény zebrás, illetve lámpás gyalogátkelőhelyek kialakítására – mondta el az Egripostnak Mirkóczki Ádám.

A polgármestertől megtudtuk azt is: a Városüzemeltetési Iroda munkatársai folyamatosan vizsgálják a helyszíneket számba véve a forgalmi, műszaki és biztonságtechnikai szempontokat is.

Sokan úgy vélik, egy gyalogosátkelő létesítéséhez elég, hogy kivisznek pár liter festéket, és felfestik a csíkokat az aszfaltra. Ez azonban a valóságban lényegesen bonyolultabb folyamat. A munkálatok megkezdését komoly munka előzi meg. A tervezés mellett be kell szerezni a szakhatósági engedélyeket, illetve útkezelői és forgalomtechnikai véleményezésre is szükség van. Egy egyszerű zebra kialakítása így tízmilliós nagyságrendű projekt is lehet.

A városvezetést ez persze nem riasztja el attól, hogy számos helyen kezdeményezze zebra felfestését. Az Egripost úgy tudja, az elkövetkező időszakban a következő helyeken szeretnének gyalogosátkelőt létesíteni:

  • Ifjúság utca (tervezési fázisban van)
  • Vécseyvölgy utca (tervezési fázisban van)
  • Maklári-Homok utca kereszteződésénél (tervezési fázisban van)
  • Cifrakapu utca (tervezési fázisban van)
  • Bervai út (a tervezői pályáztatás folyamatban van)
  • Maklári-Hadnagy utca kereszteződésénél (a kivitelezési szerződés fázisában van).

Ma délelőtt a Tárkányi úton a lakosság által régóta igényelt gyalogátkelőhely létesítése kapcsán hívtak össze szakhatósági egyeztetést, melyen Önkormányzaton kívül részt vett az Útügyi Hatóság, a Rendőrség és a Magyar Közút is.

A Farkas Attila alpolgármester részvételével tartott szemlén valamennyi hatóság, valamint az Önkormányzat álláspontja is elhangzott, amely alapján a tervezett gyalogátkelőhely kijelölésének előkészítése megkezdődhet.

Facebook
Email