Több parkolóhely létesítésére kötelezné a beruházókat az egri önkormányzat

Az egri önkormányzat kezdeményezi annak a kormányrendeletnek a módosítását, amely azt szabályozza, hány parkolóhelyet kell biztosítani egy társasházhoz kapcsolódóan.

Ennek meghatározása 2021-ig helyi önkormányzati hatáskör volt. Egerben a többlakásos társasházak esetében rendeltetési egységenként (lakás, bolt, stb.) 1,5 darab személygépjármű elhelyezését írta elő az Építési Szabályzat. A tavaly áprilisban életbe lépett új jogszabály szerint azonban rendeltetési egységenként 1 darabnál több parkolóhely biztosítását nem lehet kötelezővé tenni.

A Közgyűlés szeptember 29-én Farkas Attila javaslatára egyhangúlag úgy döntött:

a város kezdeményezze a rendelet módosítását, hogy ismét szigorúbb helyi szabályokat lehessen alkotni.

Az alpolgármester az ülésen elmondta: a jelenlegi szabályozással számos más önkormányzat is elégedetlen, mivel úgy vélik, hogy az elsősorban a beruházók és nem a helyi lakosok érdekeit tartja szem előtt. Hangsúlyozta: a városban rohamosan nő az autók száma, ám a rendelkezésre álló parkolóhelyek nem követik ezt.

Az előterjesztés indoklása szerint a fő cél, hogy „továbbra is érvényesüljön a városunkban korábban elfogadott és köztudatba beépült elv, mely alapján az új lakóépületek, többlakásos társasházak építése esetén a létesülő lakásszámot meghaladó legyen az adott telken belül elhelyezhető gépkocsik száma. Ez a szabályozás nagy mértékben hozzájárul az élhetőbb lakókörnyezet kialakításához”.

Farkas Attila az Egripostnak elmondta:

a kezdeményezésre nemrégiben pozitív választ kaptak a Építési és Beruházási Minisztériumtól.

Az építésügyi jogszabályok felülvizsgálata jelenleg is zajlik, ebbe pedig várhatóan beépítik az egri javaslatot is.

„Eger nincs egyedül ezzel a problémával, a minisztériumi válaszlevélben azt írják, a miénkhez hasonló javaslat más megyei jogú városok részéről is megfogalmazódott, ezeket pedig az új építészeti törvény megalkotásakor érdemben vizsgálni fogják” – tette hozzá az alpolgármester.

Facebook
Email