Sérült fiatalok kezdhetnek önálló életet Egerben

Jövő év elején 18 fogyatékossággal és autizmussal élő embertársunk lelhet otthonra a városban.

A projekt az Értelmi Sérültek Gyöngyház Egyesületének gondozásában valósul meg.

A szervezet egy uniós pályázatnak köszönhetően több, mint 400 millió forintból 4 ingatlan vásárlásával 18 értelmi fogyatékossággal élő vagy autista fiatal felnőtt számára teremtette meg a támogatott lakhatást és ezzel együtt az önálló élet lehetőségét.

 

 

A 2024. január 2-tól működő lakóotthont Juhász Attila Simon, a Heves Vármegyei Közgyűlés elnöke, Ungi József, Iklad polgármestere, valamint Farkas Attila alpolgármester és Apostol András, az egyesület elnöke részvételével adták át a Zúgó utcában.

 

 

A projekt keretében bútorokkal, eszközökkel szerelték fel az ingatlanokat, illetve közbeszerzés keretében sikeres járműbeszerzést is megvalósítottak.

A kezdeményezést az önkormányzat is messzemenőkig támogatásáról biztosította.

Az egyesület 2005 óta biztosít Pest megyében, Ikladon fogyatékossággal és/vagy autizmussal élőknek fejlesztést, foglalkoztatást és lakhatást. Olyan közösséget hoztak létre, melyben mindenki megélheti, hogy mindannyian egyenlőek és egyformán értékesek vagyunk és mindenkor számíthatunk egymás segítségére. Egy olyan közösséget, melyet mindenkor és mindenek felett a kölcsönös elfogadás és a partnerség vezérel, ahol mindenki képességei szerint járulhat hozzá egy közös, nagyobb Jóhoz.

A jövő év elejétől Egerben is megvalósuló támogatott lakhatás egy olyan lakhatást biztosító ellátási forma fogyatékossággal élőknek, ahol megtapasztalhatják mind nagyobb önállóságukat. Az otthonban esetfelelős és segítő munkatársak kísérik a mindennapokban a lakócsoportot és nyújtanak segítséget.

Támogatásukkal a lakók közösen állapodnak meg az együttélésük szabályairól, kezelik esetleges konfliktusaikat, megtervezik és elvégzik a ház körüli teendőket, alakítják közösségi rítusaikat, szokásaikat.

Facebook
Email