Mit kezdjünk a természet „migránsaival”?

Jövő hétfőn izgalmas természetvédelmi előadássorozat indul a Könyvtárban, nem csak szakértőknek.

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság és a Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár új előadássorozatot indít útjára „Természetmegőrzési Műhely” címmel.

Az előadások során aktuális természetvédelmi témákat, problémákat járnak körül. Ezek az alkalmak lehetőséget adnak a közös gondolkodásra, kapcsolatépítésre is.

A programsorozatot nemcsak a szakmai közönségnek szánják, de természetvédelem iránt érdeklődőknek is szánják.

A Természetmegőrzési Műhely „A jó, a rossz, a csúf és a szőrös „nemolyanjóbarátaink”” című első előadására január 30-án 16:30-18.00 között kerül sor a Könyvtár Böngésző termében.

A rendezvényen Schmotzer András kutatási szakreferens és Hák Flóra a Bükki Nemzeti Park természetvédelmi ügyintézője ad elő, akik arra keresnek választ, honnan jöttek, merre tartanak, és mit tehetünk az inváziós fajok visszaszorításának érdekében?

Bár a migráció fogalmát egyre gyakrabban halljuk politikusok, történészek és véleményformálók szájából, ne feledjük, a Földünket benépesítő élővilág is folyamatos mozgásban, vándorlásban van – emlékeztetnek a szakemberek.

Ez természetes elemeket is magába foglal (elég itt a madarak vonulására gondolni), azonban az elmúlt évtizedekben óriási – a laikusok számára sok esetben még kevésbé észlelt – változások tapasztalhatók, melyek tájaink arculatát is megváltoztathatják. Olyan új növény- és állatfajok, paraziták jelentek meg, melyek az ember „segítsége” nélkül nem jelenhettek volna meg hazánkban.

Az előadás alapvetően a környezetünkben is megfigyelhető inváziós növényfajokra, valamint emlősökre koncentrál, de szeretnénk bemutatni a folyamatok háttérmozgatóit, valamint azokat a kezelési (visszaszorítási) lehetőségeket, amik jelen pillanatban a rendelkezésünkre állnak.

Az előadáson a részvétel ingyenes, azonban előzetes online regisztrációhoz kötött. A jelentkezési határidő január 30., 12.00 óra.

(Fotó: Bükki Nemzeti Park)

Facebook
Email