Minczér Gábor: ezért zárt be valójában a Senator-Ház

A fideszes hisztériakeltés és egy kétes hírű vállalkozó mesterkedése gátolta meg Senator-Ház megmentését – emlékeztet Minczér Gábor alpolgármester.

 

Mi történt valójában a Senator-Házzal kapcsolatban az elmúlt 2 évben?

🎥Nézzék meg a videót! 👇

Posted by Minczér Gábor on Thursday, January 5, 2023

Eger egyik leghíresebb vendéglátóhelye, a Senator-Ház étterme az év első napján jelentette be: a jövőben nem nyitnak ki. A szállodai szolgáltatást azonban fenntartják.

A szomorú hírre gyorsan reagált Oroján Sándor fideszes frakcióvezető, aki a város vezetését tette felelőssé a történtekért.

A képviselő emlékezete azonban meglehetősen rövid és szelektív

– mutat rá Minczér Gábor.

Az alpolgármester „a tőle megszokott térgörbítésnek” nevezi Oroján vádjait. Felidézi: a Senator-Házat üzemeltető Cseh-házaspár még 2020-ban kereste meg az önkormányzatot azzal, hogy szeretnék megvenni az ingatlant, mert a járvány közepette így látták hosszú távon biztosnak a vendéglátóhely jövőjét.

A város vezetése nyitott volt a kezdeményezésre, ám Oroján Sándor és társai „hazugságcunamit” indítottak útjára, azt állítva, hogy elkótyavetyélik az értékes épületet – emlékeztet Minczér Gábor. Hozzáteszi: valójában értékbecslést készítettek és licitet hirdettek meg a Senator-Házra. Utóbbit kizárólag azért tették, mert a törvény ezt kötelezően előírja.

„Nem mondhattuk ki, hogy mi azzal értenénk egyet, ha a harmminc éves hagyományt folytatva az eddigi üzemeltetők vennék meg a házat, nekünk egy független eljárást kellett lefolytatnunk” – fogalmaz az alpolgármester. Hozzáteszi: a Cseh-házaspár vállalta a licitet.

Az Orojánék által csapott „politikai patália” és hisztérikeltés miatt azonban az ingatlan értékesítésére végül nem kerülhetett sor, „magunkra maradtunk a Cseh-házaspárral ebben az ügyben”

– emlékeztet Minczér Gábor.

A lejárt bérleti szerződést azonban szintén csak licites eljárás útján lehetett meghosszabbítani. Ekkor megjelent egy „nem a legpozitívabb megítélésű” vállalkozó, aki a duplájára verte fel a bérleti díjat – mutat rá az alpolgármester.

A Cseh-házaspár azonban ezzel együtt is úgy döntött, megpróbálják ilyen körülmények közt is működtetni az ikonikus vendéglátóhelyet. Ám a járványt az energiaválság követte, s a megnövekedett rezsiköltségekkel együtt már nem tudták tovább vállalni az étterem üzemeltetését.

Minczér Gábor szerint,

ha két évvel ezelőtt el tudták volna adni a Senator-Házat a Cseh-házaspárnak, nem állt volna elő a mostani szomorú helyzet.

Az alpolgármester hangsúlyozza: sajnos nem csak ez az egy egri vendéglátóhely van komoly bajban, ám amikor Mirkóczki Ádám még szeptemberben javasolta, hogy engedjék el, vagy mérsékeljék az önkormányzati bérlemények díját, az „orojáni többség” ezt leszavazta a Közgyűlésben.

„Látható, hogy ők csak hazudoznak, mellébeszélnek, de amikor valós segítséget kell nyújtani, azt nem teszik meg”

foglalja össze az alpolgármester.

Oroján Sándor egyébként konkrétan a Senator-Háznak nyújtott segítséget (a bérleti díj 10 ezer forintra csökkentését) is ellenezte. A Közgyűlés október 10-i ülésén a polgármester által beterjesztett javaslattal szemben szólalt fel, mondván, ekkora kedvezményt adni nem lenne szerencsés, hiszen a többi ingatlan bérlőjével szemben „ez nem igazságos”.

Facebook
Email