Megmentené a Tűzoltó Múzeumot az EVAT-tól a városvezetés

A holding bezáratná a patinás intézményt, de az önkormányzat nem hagyja annyiban.

„A város történelmét és identitásának egy részét kívánják aprópénzre váltani azzal, hogy az országban is egyedülálló, több évtizedes múlttal rendelkező Tűzoltó Múzeumot szeretnék október 31-én bezárni”

írja Facebook oldalán Mirkóczki Ádám.

Hozzáteszi: az önkormányzatot, mint tulajdonost az EVAT vezetése erről sem tájékoztatta, de ez már „természetesnek mondható”.

A cég azzal indokolja a múzeum megszüntetését, hogy tavaly 17 milliós veszteséggel működtek. A polgármester szerint azonban ez elfogadhatatlan érc, hiszen „ezen az elven bezárhatnánk például a könyvtárat, a vármúzeumot, az összes bölcsődét és óvodát, a kulturális intézményeinket, hiszen ezeket az intézményeket állami és önkormányzati támogatás nélkül nem lehetne rentábilisan fenntartani, üzemeltetni”.

Mirkóczki megjegyzi: a holdingban az elmúlt időszakban létrehozott kamu állások és státusok sokkal többe kerülnek a cégnek, mint évi 17 millió forint.

A polgármester „az Evat szégyenének” nevezi, hogy azt a Heves Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságot állítják ilyen méltatlan helyzet elé, „akik minden nap, minden percben azért dolgoznak, hogy legyen bár tűz, árvíz, baleset vagy természeti katasztrófa, ők azonnal az egri emberek segítségére siessenek és a város biztonságát garantálják”.

„Az Evat Zrt. Igazgatósága ismét bebizonyította alkalmatlanságát és Eger ellenességét. A a múzeum bezárása „gyalázat, amely méltatlan a városhoz és méltatlan az egriekhez”

– szögezi le Mirkóczki Ádám.

A polgármester az intézmény megőrzése érdekében indítványozza, hogy

az ingatlan tulajdonjoga kerüljön át az önkormányzathoz és fenntartóként garantálják további működését.

Facebook
Email