Már nem csak mi egriek, de az egész ország tudja: az érsekkerti fasor a legszebb az országban

Az Év Fasora díjat nyerte el az érsekkerti gesztenyesor a Virágos Magyarország környezetszépítő versenyen.

Idén 29. alkalommal adták át a legvirágosabb településeknek járó elismeréseket a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Budai Campusán tartott ünnepélyes díjkiosztón, 2022. november 18-án.

Az ország legjelentősebb környezetszépítő versenye során rekordszámú jelentkezés mellett 339 önkormányzat – köztük 32 határon túli jelentkező – összesen 439 pályázatát bírálta el az elmúlt hónapokban a közel 150 tagú szakmai zsűri, közülük kerültek ki most a szakmai elismerésben részesített pályázók.

Eger városa az Év Fasora díjat nyerte el, amely a a Magyar Faápolók Egyesülete és a Magyar Turisztikai Ügynökség közös díja.

Farkas Attila alpolgármester a díjjal.

Eger régi résztvevőnek, és rangos indulónak számít a megmérettetésen. A város kezdetektől, 1993 óta részese a Virágos Magyarország versenynek, és számos kiemelkedő eredményt ért el. Az elmúlt három évtizedben többek közt az Európai Virágos Városok és Falvak versenyének aranyérmét, a Virágos Magyarország Környezetszépítő verseny országos I. helyezését, a legvirágosabb úti cél, valamint az Európa Év Fája díjat nyertük el. Összességében ez a 31. elismerés, amelyet Eger városa kapott ezen a versenyen.

Az elmúlt két évben a járvány és a válság idején azonban elindulni sem tudtunk, így különösen nagy öröm ez a díj- mondta az Egripostnak Farkas Attila alpolgármester. Hozzátette: környezetünk szépítése és a városunk zöldítése a mostani városvezetés egyik kiemelt célja. Emlékeztetett: a főkertészi tisztség létrehozása 2019-ben választási vállalásuk volt, amelyet teljesítettek is. A feladatot ellátó Ferenczy Tamás kiváló, lelkiismeretes szakmai munkája jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy ezt a díjat elhozhattuk – hangsúlyozta.

Farkas Attila alpolgármester és Ferenczy Tamás főkertész

Az alpolgármester külön köszönetet mondott a Városgondozás Kft munkatársainak, akik rengeteget dolgoztak a fasor gondozásán. Hozzátette: az Érsekkert karban tartásában önkéntesek és a Börtön a városért program keretében fogvatartottak is részt vesznek.

„Természeti értékeink megőrzése hozzátartozik Eger lokálpatrióta szellemiségéhez”

– hangsúlyozta Farkas Attila.

Elmondta: ennek a szellemiségnek a jegyében hirdették meg javaslatára „a zöldebb Egerért fogadj örökbe egy fát” programot, melynek keretein belül lakóközösségek igényelhetnek közvetlen környezetükbe facsemetéseket.

A fasor 250 darab fehér virágú vadgesztenyéből áll. Túlnyomó részét a 20. század elején, illetve a 2. világháború után telepítették. Évi három alkalommal permetezik, nagy figyelmet fordítanak az ápolására – mondta el portálunknak Ferenczy Tamás főkertész.

 

Eger városa 1.200.000 m2 zöldfelületet tart fent, 82.000 db egynyári növény és 27.000 fa díszíti a közterületeket – összegzett a szakember.

Az Európa Év Fája – amely a Termálfürdő Platánfája – után immár Magyarország legszebb fasora is Egerben található. Ez országosan egyedülálló szakmai siker – hangsúlyozta a főkertész.

 

Facebook
Email