Kiderült, mi okozta a csütörtöki hangrobbanást

Magyar vadászgépek gyakorlatoztak, s ez olykor éktelen zajjal jár.

Sokan megrémültek a városban és környékén csütörtökön hallható nagy robajtól. A HEOL kérdésére a Honvédség elárulta, mi történt.

A portál azt írja, még a a Piszkés-tetői Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium is bemérte a hang forrását, amelyet a Hortobágy térségében jelölt meg.

A HEOL a Honvédséghez fordult tájékoztatásért, akiktől a következő választ kapták:

„A Magyar Honvédség alaprendeltetéséből adódóan, valamint a képesség fenntartás érdekében, rendszeresen kiképzési repüléseket hajt végre a repülőtér közvetlen környezetében és az ország különböző légterében.

Ezek természetesen néha nagyobb hanghatással járnak, de az előírt magasság- és sebességkorlátokat, mint minden más törvényi rendelkezést maradéktalanul betartunk. Az említett Eger és környéke feletti légtérben található az egyik gyakorló légtere a magyar vadászgépeknek.

A mai nap folyamán a Fegyveres Légvédelmi Készenléti Szolgálat, JAS-39 Gripenekkel gyakorló (Tango) riasztási feladatot hajtott végre e fölött a terület felett. A végrehajtás során számos kötelező repülési feladatot kell végrehajtani a pilótáknak a vadászgéppel, melyek során a hangsebesség átlépése 12000 méteren, illetőleg afölött történik a szabályoknak megfelelően. Ettől függetlenül a légköri viszonyoktól függően a hangrobbanás lökéshulláma leérhet a föld felszínéig és okozhatja az említett jelenséget (hanghatás, vibráció).

A Magyar Honvédség lehetőség szerint mindent elkövet a lakosság zajterhelésének csökkentése érdekében.”

(Fotó: Albatrosz Repülő Egyesület)

Facebook
Email