Indul a Lenkey- ház rekonstrukciója

Napokon belül kezdődik a felújítási munka a legendás honvéd tábornok szülőházánál.

A beruházás befejeztével pedig méltó emléket állíthatunk Lenkey Jánosnak, Eger híres szülöttének- jelentette be közös sajtótájékoztatón Mirkóczki Ádám és dr. Ringert Csaba, a Dobó István Vármúzeum igazgatója.

Az egri identitásnak nem csak a vár fontos része, hanem az 1848-as forradalomban és szabadságharcban tevékeny részt vállaló Lenkey tábornok szülőháza is, melynek felújítása hosszú évek után TOP projektből valósulhat meg

– mondta el a polgármester.

A beruházás a Dobó István Vármúzeum gondozásában év végére valósulhat meg. Az épületben kávézót, ajándékboltot és egy olyan tárlatot is kialakítanak, ami nem csupán Lenkey Jánosnak állít emléket, hanem megtalálhatóak lesznek benne bátyjához, Lenkey Károly ezredeshez és más, az 1848-49-es forradalom és szabadságharcban részt vett neves egri személyiségekhez köthető relikviák is.

Papné Fejér Ingrid, a Dobó István Vármúzeum muzeológusa a rekonstrukció kapcsán két közelgő évfordulóra hívta fel a figyelmet:

2023-2024-ben ünnepeljük a magyar forradalom és szabadságharc 175., míg 2025-ben emlékezünk Lenkey tábornok halálának 175. évfordulójára.

dr. Ringert Csaba elmondta, szeretnék, ha tematikus túravezetés is működne a házban, mely egész évben látogatható lesz, de folyamatosan március 15. és október 6. között lesz nyitva.

Hozzátett: elképzeléseik szerint az udvar kialakítása a civil közösségeknek is megfelelő találkozási helyet biztosít majd.

A sajtótájékoztató keretében a vármúzeum igazgatója együttműködési megállapodást írt alá Munkácsi Sándorral, a Lenkey-s Bajtársi Egyesület elnökével, valamint Lenkey Péterrel, a Lenkey Társaság Kulturális Örökség Egyesület elnökével.

A kivitelezéshez kapcsolódóan várhatóan csütörtöktől forgalomkorlátozásra lesz szükség a Széchenyi úton az épület előtti járda egy szakaszán, a Kovács János utcát pedig le kell zárni az autóforgalom elől.

Facebook
Email