Így látták a törökországi katasztrófát a Heves vármegyei hősök

A törökországi és szíriai földrengés után heroikus mentőmunkát végző HUNOR mentőalakulat négy tagja is vármegyénkből utazott ki segíteni.

A katasztrófavédelem HUNOR Mentőszervezete a Törökország déli és Szíria északi részét érintő földrengést követően személykereső kutyákkal, több tonnányi felszereléssel indult útnak Törökországba. A mentőszervezet négy Heves vármegyei tagja is részt vett a mentésekben. Kormos László tűzoltó százados, Ughy László tűzoltó törzszászlós, Keskeny Attila tűzoltó zászlós és Bősze Balázs tűzoltó zászlóst családjuk, a vármegyei katasztrófavédelmi igazgató és parancsnokaik indították útba, sikeres mentést kívánva nekik – írja a vármegyei Katasztrófavédelem honlapja.

A HUNOR Mentőszervezet tagjai 2023. február 6. és 12. között Antakya-ban

a nap 24 órájában, megfeszített munkával 17 túlélőt, köztük 3 gyermeket mentettek ki az összedőlt épületek romjai alól.

A magyar hősöket február 14-én Novák Katalin köztársasági elnök személyesen fogadta a Sándor palotában, kifejezve tiszteletét áldozatos és emberfeletti munkájuk előtt.

A családtól sem volt idő búcsúzni

Kormos László tűzoltó százados 2003-óta hivatásos tűzoltó Egerben, 2020-tól szolgálatparancsnokként irányítja az egyik 24/48-as, váltásos rendben dolgozó szolgálati csoport beavatkozásait és napi tevékenységeit. A HUNOR csapatnak 12 éve tagja, beosztása szerint az alpintechnikai egységben tevékenykedik, az Alfa csapatban végezte feladatait a kárhelyszíneken.

„A családomtól a riasztást követően nem tudtam elbúcsúzni, kint először szöveges üzenetekkel tartottuk a kapcsolatot”

– mondta el a százados.

A helyszínen kereső-kutatóként segítette a csapatot, alpintechnikára nem volt szükség. „A munkavégzés folyamatos volt és számos ember életét megmentettük, az időnkből ennyire volt lehetőség. Sokkal több bajbajutottnak szerettem volna segíteni, de emberként az erőnk véges, amikor már eltelt annyi idő, amennyit egy ember képes túlélni a romok alatt, akkor sajnos már nagyon kicsire csökkent annak az esélye, hogy további túlélőt találunk” – tette hozzá Kormos László.

 

„Sok minden átértékelődött bennem”

Ughy László tűzoltó törzszászlós 2003-óta hivatásos tűzoltó Gyöngyösön. 2012-óta katasztrófavédelmi megbízottként végzi hivatását. Riasztáskor szolgálati helyén volt, gyorsan összepakolt és az egri tagokkal indult a főváros felé. Kint a Bravo csapatba osztották be, kereső-kutatóként végezte feladatait.

„Öt élő ember mentésénél voltam közvetlenül ott és vettem részt a műveletekben. A hatalmas kárterület miatt a csapat is több helyszínen dolgozott egyszerre, volt olyan beavatkozás is, ahol közel egy méteres résből, csatárláncban adtuk kézről-kézre a hordágyra rögzített embert.

Családos emberként látván a sok tragédiát, számos széthullott családot, sok minden átértékelődött bennem, még közelebb hozott az élmény szeretteimhez”

– fogalmazott a törzszászlós.

 

„A munkámat végeztem”

Keskeny Attila tűzoltó zászlós 2008-óta hivatásos tűzoltó, 2019-óta az egri tűzoltóságon, a füzesabonyi és pétervásárai katasztrófavédelmi őrsön szerparancsnoki feladatokat lát el. Attila részmunkaidőben ez egri kórház traumatológiai osztályán is tevékenykedik. A kezdetektől tagja a mentőszervezetnek, Törökországban ő is kereső-kutatóként mentett.

„Három ember mentésében vettem részt, keresőkutyák, helyi lakosok és az ott tartózkodó családtagok segítették a munkánkat. Az én nézetemben a munkámat végeztem, az ilyen fajta mentésekre rendszeresen gyakorlatozunk, most a valódi életben hasznosítottuk a megszerzett tudást és a kemény munkát. Itthon fiam és párom várt, akiket mindennél jobb volt újra látni hazaérkezésemkor” – mondta el a zászlós.

Minden gyakorlással töltött idő megérte

Bősze Balázs tűzoltó zászlós 2007-től hivatásos tűzoltó Hatvanban, 2014-től különlegesszer-kezelő beosztásban. A mentőcsapat Bravo egységében kereső-kutatóként mentett a kint eltöltött idő alatt.

„A riasztást követően egyedül a feleségemtől volt alkalmam elköszönni, kislányom az oviban volt. Velük üzenetekben tartottam a kapcsolatot, hírét adtam, hogy mi sikeresen megérkeztünk, miattunk ne aggódjanak. Négy túlélő mentésében vettem részt, számos elhunytat is felhoztunk a felszínre. Ahogy közeledtünk a helyszínre, a repülőről is látszott mekkora pusztítást végzett a földrengés. A helyiek fegyelmezettsége példaértékű volt, mindenben segítettek minket. Egy aggregátort azért működtettünk, hogy a bajbajutottak fel tudják tölteni a telefonjaikat és kapcsolatba tudjanak lépni családtagjaikkal.

A mentőszervezet munkája, minden egyes gyakorlással, tanulással töltött idő itt megmutatta, hogy érdemes volt, hiszen pont ezért dolgozunk, hogy segítsünk azokon, akiknek szüksége van ránk” 

– fogalmazott Bősze Balázs.

(Fotók: Heves Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság)

Facebook
Email