Idén megújul a Lenkey-ház

Tavasszal indul a legendás honvéd tábornok szülőházának felújítása.

Az épület 400 millió forintból újul meg az év végére az egri önkormányzat és a Dobó István Vármúzeum sikeres közös pályázatának köszönhetően – derült ki Mirkóczki Ádám és dr. Ringert Csaba, a múzeum igazgatójának közös keddi sajtótájékoztatóján.

A projekt elsődleges célja, hogy Lenkey János honvéd tábornok szülőháza, mint épített örökség fennmaradjon, méltó és egyben korszerű emléket állítson az 1848-49-ben harcoló magyar huszárszázad kapitányának.

A teljes körű felújításnak köszönhetően emlékszobát, kiállítóteret, rendezvényteret, interpretációs helyszínt és múzeumpedagógiai foglalkoztató tereket hoznak létre.

A rendezvénytérként is funkcionáló épület méltó helyszít adhat megemlékezéseknek, koszorúzásoknak, rendhagyó történelem- és múzeumpedagógiai óráknak egyaránt. A beruházás nem csak a helyieket, valamint az Egerbe látogató turistákat szolgálja majd, hanem az iskolás gyermekeket is, hiszen a felújított emlékház betekintést nyújt a tábornok életébe, közelebb hozva ezzel a történelmet a mai kor fiataljaihoz.

 

Kezdődik a Lenkey-ház felújítása

Eger Megyei Jogú Város Önkormányzata valamint a Dobó István Vármúzeum, mint konzorciumi partner 2022-ben sikeresen pályázott a „Lenkey Tábornok szülőházának felújítása, örökségének megőrzése” című, TOP-6.1.4-15-EG1-2022-00002 azonosítójú projektre, melynek köszönhetően az egri származású Lenkey János honvéd tábornok egykori szülőháza nettó 400 millió forintból újul meg 2023 végére.

A projekt elsődleges célja, hogy Lenkey János honvéd tábornok szülőháza, mint épített örökség fennmaradjon, méltó és egyben korszerű emléket állítson az 1848-49-ben harcoló magyar huszárszázad kapitányának.

A teljes körű felújításnak köszönhetően emlékszoba, kiállítótér, rendezvénytér, interpretációs helyszín és múzeumpedagógiai foglalkoztató terek jönnek létre.

A rendezvénytérként is funkcionáló épület megfelelő helyszíne lesz megemlékezések, koszorúzások, rendhagyó történelem- és múzeumpedagógiai órák megtartására egyaránt. A beruházás nem csak a helyieket valamint az Egerbe látogató turistákat szolgálja majd, hanem az iskolás gyermekeket is, hiszen a felújított emlékház betekintést nyújt a tábornok életébe, közelebb hozva ezzel a történelmet a mai kor fiataljaihoz.

A megvalósítás részleteiről Mirkóczki Ádám, Eger Megyei Jogú Város polgármestere és dr. Ringert Csaba, a Dobó István Vármúzeum igazgatója tartott közös sajtótájékoztatót.

Posted by Eger Város Hivatalos Oldala on Tuesday, February 14, 2023

Facebook
Email