Felavatták Szkander bég szobrát Egerben

Az albán nemzeti hősről elnevezett téren.

Immár hivatalosan is Albánia történelmének legkiemelkedőbb személyisége, Kasztrióta György – ismertebb nevén Szkander bég- szobra díszíti a nevét viselő teret. Az alkotást Agim Rada és Juljan Mucollari készítette.

Az ünnepségen több felszólaló mellett Hafuzi Avnija, Albánia tiszteletbeli konzulja felidézte Albánia nemzeti hősének és egyetlen szövetségesének, Hunyadi Jánosnak a törökök elleni küzdelmét.

 

Minczér Gábor alpolgármester beszédében elmondta, egy nagyszerű kezdeményezésnek köszönhetően történelmi eseménynek lehetünk tanúi, hiszen a tér története a régmúltra nyúlik vissza. Hozzátette, a Szkander bég tér az elmúlt évek során folyamatosan szépült, az I-re a szobor átadásával került fel a pont.

 

A rendezvényen a meghívottak között tiszteletét tette városunkban többek között Genti Bendo, Albánia Magyarországi Nagykövetségének ügyvivője, dr. Flamur Gashi pejai történész, Presovóból prof. Abdurrahman Zulfiu vagy Farkas Bertalan, magyar vadászpilóta, űrhajós is.

Egyedül a magyarok segítettek az albánoknak

Az albánok nemzeti hőse Hunyadi Jánossal szövetségben harcolt az oszmán birodalom terjeszkedése ellen. A fiatal katonatiszt első sikereit a szultán hadseregében érte el, ám az 1443-as niši csata során visszavonta seregeit a harcmezőről jelentősen hozzájárulva ezzel a magyarok győzelméhez. A következő esztendőben egyesítette a különböző albán törzseket és nemzetségeket, hogy harcba vezesse őket a török ellen.

Kasztrióta György célja egy összeurópai keresztény összefogás megteremtése volt az oszmán hódítással szemben, ám a nyugati uralkodók és a pápa csak biztató szavakat küldtek neki. Érdemi segítséget egyedül Hunyadi Jánostól kapott. Szövetségük sikerét mindenekelőtt Brankovics György szerb fejedelem árulása akadályozta meg, aki 1444-ben, majd 1448-ban kétszer is meggátolta az albán és magyar seregek egyesülését. A fejedelem azonban így is további 20 éven át küzdött az Oszmán Birodalommal, megőrizve az albán függetlenséget, amelyet csak halála után tudtak teljesen felszámolni.

Facebook
Email