Farkas Attila: a hideg ellenére nincs kritikus helyzet Egerben

A cudar idő ellenére bírja a terhelést a városi hajléktalan-ellátás.

A tartósan hideg időjárás miatt a Belügyminisztérium február 7. 20:00 órától február 11. 8:00 óráig vörös kód figyelmeztetést adott ki a Dél-Alföld, Észak-Magyarország és Közép-Magyarország régióra.

Ez azt jelenti, hogy valamennyi szociális intézmény számára kötelező a hajléktalan vagy bajba jutott emberek befogadása.

Farkas Attila alpolgármester a Népszavának elmondta Egerben az éjjeli menedékhely 52 férőhelyén 45-en, az átmeneti szálló 10 férőhelyén heten, míg a bentlakásos ápoló-gondozó szolgálat 28 férőhelyén 25-en tartózkodnak jelenleg. Hozzátette: a városvezetés arról is döntött, hogy ha az extrém időjárási viszonyok esetén megnő az igény, akkor további plusz tíz férőhelyet kialakítanak az éjjeli menedékhelyen, de egyelőre ezt nem kellett még megtenniük.

Egerben a felsoroltakon kívül 60 olyan hajléktalanról tudnak, aki életvitelszerűen az utcán él, de nem akar szállóra menni, hanem külterületeken, hétvégi házakban húzza meg magát – mondta el Farkas Attila. Róluk az utcai szociális munkások folyamatosan gondoskodnak és informálódnak, s közülük eddig senki sem kérte a nagyobb hideg beálltával, hogy valamelyik hajléktalanszálló szolgáltatását szeretné inkább igénybe venni.

A polgármester szerdai Facebook-bejegyzésében arra kéri az egrieket, figyeljünk egymásra, a hosszabb ideje az utcán tartózkodókra. Aki bajba jutott embert lát városunkban, hívjon segítséget!

Az észak-magyarországi régió három megyéjében, Borsod-Abaúj-Zemplénben, Hevesben és Nógrádban összesen 316, a hajléktalanok számára hivatalosan fenntartott férőhely van, ehhez képest február 7-én éjjel 431-en tartózkodtak ilyen jellegű szálláshelyeken – írja a Népszava.

A hajléktalanellátók regionális diszpécserszolgálatánál a lapnak elmondták: ez nem köthető az extrém hideg éjszakához, jellemzően máskor is ekkora a létszám, amiből világosan látszik, hogy a hajléktalan emberek számára fenntartott szálláshelyek túlzsúfoltak, ami nem annyira a két kisebb megyében, inkább Borsodban jellemző.

a vörös kód életbelépésének első éjszakáján, február 7-én a három megyéből sehonnan sem jeleztek krízishelyzetben lévő, ellátandó, sürgős segítségre szoruló személyt – tudta meg a lap.

Facebook
Email