Eldobott almacsutkáért gyilkoltak a karhatalmisták 66 éve

Az 1956 december 12-i egri sortűz áldozataira emlékeztek az Ötvenhatosok Emlékparkjában.

A megemlékezésen beszédet mondott Minczér Gábor, aki hangsúlyozta: a 66 évvel ezelőtti borzalmas események mellett ma sem mehetünk el szó nélkül. „Eger történetének legsötétebb napjára” és áldozataira ma is kötelességünk emlékezni – fogalmazott az alpolgármester.

1956. november 4-től a város szovjet katonai megszállás alatt állt, a „rendet” köznyelvben csak „pufajkásoknak” hívott karhatalmisták tartották fenn.

A vérengzés már az előző napon megkezdődött, amikor a forradalmi röplapok terjesztése miatt letartóztatott nyomdászok elhurcolását megakadályozni akaró tömegbe lőttek a belvárosban. Ennek az akciónak két halálos áldozata volt.

Másnap nagy tüntetés alakult ki a Széchenyi utcában. A tömeg feloszlatására érkező karhatalmisták közé valaki egy almacsutkát dobott. A válasz gépfegyversorozat volt, amely a kutatások jelenlegi állása szerint 6 ember életét követelte 19-en pedig megsebesültek.

A sortűz ügyében 1994-ben emelt vádat a Fővárosi Főügyészség öt személlyel szemben emberiség elleni bűntett miatt. Az 1998-ban lezárult eljárás során végül egyetlen elmarasztaló ítélet sem született, mert egyik vádlottra sem sikerült egyértelműen rábizonyítani, hogy részt vett a vérengzésben.

Facebook
Email