Egerben csapott össze Matolcsy György, Varga Mihály és Bod Péter Ákos

A három gazdasági szakember parázs vitája nyitotta meg a közgazdászok vándorgyűlését.

A magyar közgazdászok legrangosabb és legnagyobb éves összejövetelét, amelynek 6 év után ismét Eger a házigazdája, Mirkóczki Ádám polgármester nyitotta meg. A 61. Közgazdász-vándorgyűlésen összesen több mint 700-an vesznek részt városunkban, ahol a gazdaság jelentős kérdéseiről mintegy 150 előadó osztja meg gondolatait a résztvevőkkel.

A rendezvény meglehetősen parázs vitával vette kezdetét. Matolcsy György jegybankelnök, Varga Mihály és Bod Péter Ákos közgazdászprofesszor, volt MNB-elnök beszélgetésének fő témája a gazdasági válság volt, amelynek okait, és a megoldásokat egészen másképp látják – derül ki a Portfolio tudósításából.

Matolcsy György emlékeztetett: 2021-ben elsőként jelezte azt, hogy egy új inflációs korszak tér vissza, majd a világon is az elsők között kezdte el a monetáris politikai lépéseket, de ebben a kormány nem volt partnere.

Az MNB vezetője tömegbalesetnek nevezte a kormány gazdaságpolitikai lépéseit.

Úgy véli, annak, hogy a környező országokhoz képest is magasabb a magyar infláció, részben a nagyobb magyar energiafüggőség, valamint az üzemanyag- és élelmiszerársapka az okozója.

Varga Mihály ugyanakkor azt rótta fel a jegybankelnöknek, hogy az MNB tavaly ősszel elsőként állt le a szigorítással, egy váratlan lépéssel, amely destabilizálta a forintárfolyamot.

Így szerinte a forintárfolyamon keresztül a monetáris politikának is van felelőssége a magasabb magyar inflációs szintben.

A pénzügyminiszter viszont bejelentette, hogy felülvizsgálják az idei 3,9 százalékos hiánycélt, a honvédelmi kiadásokat elhalaszthatják kiigazító lépésként, de jöhet egy újabb bankadó is.

Bod Péter Ákos egykori MNB-elnök nem tartja ideális lépésnek, amit Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszterként korábban felvetett, miszerint emelni kellene a jegybanki inflációs célon.

A közgazdász azt a kormányzati politikai irányvonalat is helytelennek tartja, hogy energiaintenzív, alacsony hozzáadott értékű feldolgozóipari kapacitások épülnek ki Magyarországon az akkumulátorgyárak révén.

Emlékeztetett: az MNB stabilizálta a forint árfolyamát, ennek viszont ára volt a hitelfelvételi költségek emelkedése miatt, ami fáj a gazdaságnak, az adósságtörlesztésben pedig hosszú távon is kockázatot lát.

A professzor attól tart, hogy recesszióközeli állapotba ragadhat a magyar gazdaság.

A Közgazdász-vándorgyűlésen csütörtök és péntek folyamán a szakembereket két plenáris és 16 helyszíni szekcióülés várja, amelyek keretében két nap alatt számos érdekes kérdést tárgyalnak ki.

Így többek között szó esik majd a magyar gazdaság középtávú kilátásairól, a hazai borászat helyzetéről, a mesterséges intelligencia okozta gazdasági kihívásokról vagy a magyar innováció, valamint az autóipar jövőjéről.

Külön érdekesség, hogy a Központi Statisztikai Hivatal képviselői az idei vándorgyűlésen ismertetik a 2022. évi népszámlálás első eredményeit.

Facebook
Email