Eger az ország harmadik legjobb megyeszékhelye

Az Egyensúly Intézet idei településindexe alapján is előkelő helyen végzett a város.

A szakértők az összes magyarországi település helyzetét vizsgálták számos szempontot figyelembe véve.

A megyeszékhelyek kategóriájába toronymagasan Székesfehérvár végzett az élen. A második-harmadik helyen azonban kis híján holtverseny alakult ki. Az ezüst érmet Győr szerezte meg, de csak éppen, hogy megelőzve a bronzérmes Egert.

Ugyanakkor a megyeszékhelyek közül Eger számít a „legképzettebnek”: nálunk a legmagasabb az ezer főre jutó gimnáziumi tanulók száma (83 gimnazista), továbbá – Szeged után – Egerben a második legmagasabb a diplomások aránya (27 százalék).

Mindezek mellett az egy lakosra jutó nettó belföldi jövedelem és az SZJA-t fizetők tekintetében is kiemelkedő a város helyzete. Az egy főre vetített költségvetési bevételek ugyanakkor alig változtak 2014 óta, ráadásul ezek az élvonalon belül itt a legalacsonyabbak (353 ezer forint).

Az Egyensúly Intézet a településindex kidolgozásához a Központi Statisztikai Hivatal, az Országos Területfejlesztési és Területrendezési Információs Rendszer (TeIR), illetve a GeoX Kft. nyilvános és idősoros adatait használta. A sorrendet 53 indikátor alapján állították fel, amelyek között az ingatlanáraktól és a közbiztonságtól az önkormányzati bevételeken át az idegenforgalom helyzetéig és az utak állapotáig számos szempont szerepelt.

Facebook
Email