Döntsük el együtt, melyik fával induljon Eger az Év Fája versenyen!

Szavazzuk meg, mely csodálatos természeti értékünkkel pályázunk!

A Magyarország Év Fája versenyt 2010 óta minden évben az Ökotárs Alapítvány indítja útjára, mellyel a közvetlen környezetünkben lévő természeti értékeink fontosságára és ezek mindennapi életünkben betöltött szerepére szeretné felhívni a figyelmet.

A hazai verseny győztese a következő évben indulhat az Európa Év Fája címért. Ezt a jogot, a verseny történetének 14 éve alatt eddig négy magyar település fájának sikerült elnyernie, köztük 2013-ban az egri Termálfürdő 275 éves platánfájának is.

Eger városának számos értékes, védett természeti értéke van, amely érdemes arra, hogy országosan is megismerjék, ezért az önkormányzata és a Városgondozás közös kezdeményezésének eredményeként ebben az évben ismét nevezünk a Magyarország Év fája versenyre – jelentette be sajtótájákoztató keretében Farkas Attila. Az alpolgármester kiemelte:

idén az országban egyedülálló módon az Egerben élők dönthetnek arról, hogy városunk mely fával induljon a megmérettetésen.

Eged István Renátó, a Városgondozás Eger Kft. ügyvezetője elmondta, a cég egész évben nagy figyelmet fordít a zöldfelületek karbantartásra, nagyobb méretű fák növényvédelmére, szeretnék, ha a kivételes állapotú és szép fáinkat országosan is megismernék.

Arra buzdít mindenkit, hogy vegyen részt a szavazáson, hiszen a verseny egy nagyszerű kezdeményezés és jó alkalom arra, hogy felhívja a lakosság figyelmét a környezetvédelemre, emellett pedig közösségépítő ereje is van.

Kiemelte: akinek bármilyen érdekes, személyes története van vagy ismer valamilyen legendát a megjelölt fákkal kapcsolatban, ossza meg velük, küldje el a Városgondozás részére, mert a verseny során a zsűri ezeket is figyelembe veszi.

Ferenczy Tamás főkertész bemutatta azt a három, helyi védelem alatt álló fát, melyre leadhatják jelöléseiket:

 • Termálfürdő: Virginiai mocsárciprus
  A Termálfürdő területén két ilyen fa is található,
  melyek igazi ékkövei a strandnak, sokan
  megcsodálják légzőgyökereit és a pompás őszi
  lombszíneződését.
 • Eszterházy tér: Vérbükk
  Sokrétűen felhasználható fa, jól mutat
  parkokban magányosan ültetve szoliterként-
  ilyen az Érseki palota mellett élő fa, mely a tér
  dísze.
 • Érsekkert: Platánfa
  Eger egyik ikonikus fája, rengetegen látogatják,
  kedvelt találkozási pont minden korosztály
  számára

Szavazni április 7-ig ezen a linken lehet.

Facebook
Email