Dehogy bukik milliárdokat a város, a baloldal és Pajtók is hazudik

A polgármester helyre tette az egri közélet szereplőinek „elképesztően ostoba” nyilatkozatait a Modern Városok Program (MVP) kapcsán.

Néhány nappal ezelőtt jelentette be a kormány, hogy a programot lezárják, s a fel nem használt forrásokat vissza kell fizetni. Mirkóczki Ádám szerint ez országos viszonylatban „brutálisan nagy” összeget” jelent, ám városunktól várhatóan nem vonnak el pénzt – derült ki a polgármester szerdai sajtótájékoztatóján.

Ennek ellenére a városi DK, MSZP és LMP azt állítja, hogy Eger 5 milliárd forintot veszít, és ezért a városvezetés a felelős.

A polgármester szerint ez „partvonalon kívülről bekiabált ostobaság”.

Sorra vette az MVP keretében zajló 5 egri projektet és ezek valós helyzetét.

Az első az M25-ös gyorsforgalmi út, amelynek beruházója és lebonyolítója is az állam, az önkormányzatnak ehhez lényegében semmi köze nincs.

A második az Intermodális Csomópont (IMCS) amely szintén állami projekt. A város feladata az előzetes tervek és a megvalósíthatósági tanulmány elkészítése volt, ezek régen megtörténtek. A beruházás a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt-nél állt tervezés alatt, egészen a NIF megszűnéséig.

A harmadik az egri vár és erődrendszer projekt, erre a város 4,5 milliárd forint forrást kapott. A lebonyolítás eredetileg az önkormányzat hatásköre volt, a munka el is kezdődött, egy részét sikerült is befejezni (például a Zárkándy-bástyát). További hét kiviteli terv is elkészült, illetve engedélyt kapott. Csakhogy 2020-ban a kormány döntésének értelmében az önkormányzati beruházások jelentős részét állami hatásköbe vonták, így járt az egri vár projektje is. Az óta az ezért felelős állami cég, a Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt (BMSK) még egy közbeszerzést sem írt ki. Így hiába készültek el a tervek, hiába áll még rendelkezésre csaknem 4 milliárd forint, a beruházás nem tud haladni. Mirkóczki Ádám szerint ennek oka, hogy BMSK humánerősforrás-hiánnyal küszködik.

A negyedik MVP-s egri projekt az úszó- és vízilabda központ, 8,8 milliárdos költségvetéssel, ebből mintegy 3 milliárdot használtak fel eddig. A polgármester emlékeztetett: már 2019 előtt világossá vált, hogy ez a pénz nem lesz elég az összes projektelem megvalósítására. Ám a beruházások nem ezért állnak, hanem azért, mert a BMSK 2020-ban ezt is magához vonta, és ebben az ügyben sem voltak képesek az óta semmilyen előre lépésre.

Az ötödik MVP-s beruházás a déli iparterület infrastrukturális fejlesztését célozza. Az erre szánt 350 millió forintból 220 milliót már felhasználtak – derült ki a sajtótájékoztatón.

Az önkormányzat munkatársai tehát minden szükséges feladatot elvégeztek, nem az ő hibájuk, hogy bizonyos állami cégek nem képesek a feladatik ellátására

– szögezte le a polgármester.

Régen letárgyalták: Eger nem sérül anyagilag

Mirkóczki Ádám elmondta: idén áprilisban Lázár János Egerben járt, ő pedig jelezte neki, hogy az állami cégek blokkolják a projektek megvalósítását. A miniszter akkor leszögezte:

a város ezekben az ügyekben nem hibázott, nem az önkormányzaton múlik, hogy állnak a beruházások.

A megbeszélésen jelen volt Pajtók Gábor is, és nem jelezte, hogy ő másképp gondolná.

Egy későbbi egyeztetésen Lázár János elmondta: az MVP-t le fogják zárni.

Ugyanakkor biztosította Mirkóczki Ádámot, hogy Eger anyagilag nem fog sérülni, mert az önkormányzat előre gondolkodva már összeállított egy letisztított projektlistát, amely a már meglévő pénzek felhasználását célozza a legszükségesebb elemekre fókuszálva.

Ennek mentén az állam és a város új szerződéseket köthet, és a beruházások legfontosabb részei megvalósulhatnak. Ennek jegyében például új uszoda nem épül, helyette a Bitskey uszoda energetikai rekonstrukciója valósul meg. Az úszó- és vízilabda központ támogatói okiratát 2027-ig meg is hosszabbították. Ez is nyilvánvalóan arra utal, hogy nem akarják elvonni a forrásokat – mutatott rá a polgármester.

Az elvonások alóli mentesítésről hamarosan hivatalos döntés is születhet, és akkor nem kell visszafizetni egy forintot sem

– tette hozzá.

A baloldal azt sem tudja, melyik városban van

Ezek után adott ki közleményt az „Egerben semmilyen érdemi tevékenységet és munkát felmutatni nem tudó” DK, MSZP és LMP arról, hogy az MVP forrásait „a polgármester miatt” elbukja a város. Szerintük ez annak köszönhető, hogy „kiüresítették” a Városfejlesztési Kft-t. Csakhogy ennek a cégnek soha a világon semmi köze nem volt az MVP-s projektekhez – szögezte le Mirkóczki Ádám.

Szerinte ezzel a közleménnyel a baloldali pártok „totális hozzá nem értésüket bizonyították”, világossá téve, hogy fogalmuk sincsen, hogyan működik Eger, „azt sem tudják, melyik városban vannak”.

Pajtók a balos kánonban énekel

Hozzátette: ez a hisztériakeltés nem lepte meg, ám az már egy kicsit jobban, hogy ehhez a „baloldali kánonhoz” csatlakozott a választókerület fideszes országgyűlési képviselője is, aki szintén „5 milliárdos forrásvesztést” emlegetett Facebook-bejegyzésében.

„Pajtók Gábornak nálam is jobban kellene tudni, hogy miért döntött így a kormány, és azt is tudnia kell, hogy Egertől nem szándékoznak megvonni a forrást”

– mutatott rá Mirkóczki Ádám.

Szerinte szomorú, hogy az országgyűlési képviselő nem beszél a közgyűlési frakciójával és Habis Lászlóval sem, hiszen akkor tudta volna, hogy amit állít, nem igaz.

„Az, hogy balról és jobbról is gyaláznak, számomra egyértelműen azt mutatja, hogy középen, a jó úton járok”

– fogalmazott a polgármester.

Facebook
Email