Bírósági ítélet mondja ki: hazudott az EgerHírek Mirkóczki „fakivágási botrányáról”

A Fidesz és helyi médiája hónapok óta pörög a polgármester úgynevezett „fakivágási botrányán”. Most már viszont papírjuk is van róla, hogy hazudtak.

Az EgerHírek egy szeptemberi cikkében azt állította, hogy Mirkóczki Ádám házánál a Városgondozás alkalmazottai vezetői utasításra, ingyen végeztek munkálatokat, ezekről pedig aztán számla sem készült. Csakhogy ebből egyedül annyi igaz, hogy

a fakivágás valóban megtörtént, a többi kamu.

A „botrányt” Mirkóczki  még a cikk megjelenésének napján egyértelműen cáfolta, világossá téve: az ingatlanán végzett munkavégzés olyannyira szabályos volt minden tekintetben, hogy

a munkálatokról nemhogy számla készült, még írásos árajánlat is kértek, és annak ellenértékét határidőben kiegyenlítette.

A polgármester sajtóhelyreigazítást kért az EgerHírektől, ám a fideszes propagandaoldal ezt megtagadta. Ezt követően fordult az igazságszolgáltatáshoz. Az ügyben november 25-én született első fokú ítélet. Az Egripost birtokába jutott dokumentum szerint

a Kecskeméti Törvényszék Mirkóczkinak adott igazat, helyreigazítás közlésére kötelezve a portált.

Az ominózus cikk a „nagy leleplezést” egy, a városvezetést rendszeresen mocskoló Facebook-oldalra feltöltött videóra alapozta, melyen két, eltakart arcú, eltorzított hangú „tanú” fogalmazta meg a hazugságnak bizonyult vádakat. A bíróságon kiderült, még azt sem tudták, kik beszélnek a felvételeken, szavaikat mégis hiteles „tanúvallomásként” tálalták olvasóiknak. (Persze, az is lehet, hogy csak nem akarták megmondani, a két „tanú” esetleg nem teljesen ingyen hazudott.)

A bíróság a következő helyreigazítás közlésére kötelezte az EgerHíreket:

„A 2022. szeptember 28. napján a „BOTRÁNY: a Városgondozás emberei Mirkóczki házánál dolgoztak – videó” címmel megjelent cikkben valótlanul állítottuk, hogy Mirkóczki Ádám feldebrői családi házának udvarán a Városgondozás Eger Kft. alkalmazottai úgy végeztek munkát, hogy azért Mirkóczki Ádám nem fizetett. Valótlanul állítottuk továbbá, hogy az elvégzett munkáról nem készült számla.”

A Fidesz-közeli portál nem először került komoly konfliktusba a valósággal. Például 2019-es önkormányzati választási kampányban azt hazudták, hogy Mirkóczki „bevándorlókat telepítene az egri laktanyába”, tavaly év elején a város költségvetését nézték be könnyű 7 milliárd forinttal, múlt héten pedig a Média Eger Kft volt ügyvezetőjét vádolták meg alaptalanul, hogy 11 millió forint közpénz eltűnéséért felelős.

Mirkóczki Ádám az Egripostnak úgy fogalmazott:

„N+1-edszerre bizonyosodott be, hogy az EgerHírek hazudott”

„Most már minden egri számára világos lehet, hogy ennek a portálnak a célja még véletlenül sem a város lakóinak tájékoztatása, hanem a helyi Fidesz érdekeinek mentén zajló aljas hergelés” – mutatott rá a polgármester. Hozzátette: a történteknek meglesz az „erkölcsi és jogi következménye”.

Facebook
Email