Az egriség és magyarság emlékhelyévé vált a Lenkey-ház

A honvéd tábornok szülőháza a Szabadság házaként született újjá.

Ünnepélyes keretek között adták át az 1807. szeptember 7–én Egerben született Lenkey János honvéd tábornok felújított szülőházát, a Szabadság házát, mely március 1-től egy olyan kiállítással várja a látogatókat, ami méltó emléket állít Eger híres szülöttének.

Az esemény jelentőségét még inkább emeli, hogy 2023–24-ben ünnepeljük a magyar forradalom és szabadságharc 175. évfordulóját, 2025. februárjában pedig Lenkey János halálának 175. évfordulójára emlékezünk.

A kiállítás, melyet Prof. Dr. Hermann Róbert, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnokának tudományos helyettese nyitott meg, történeti és irodalmi vonatkozások segítségével állít emléket a tábornoknak. Emellett a falak között helyet kaptak bátyjához, Lenkey Károly ezredeshez és más, az 1848- 49-es forradalomban és szabadságharcban részt vett neves egri személyiségekhez köthető relikviák másolatai is.

 

A tárlatban szereplő tárgyi és dokumentációs anyagok a Dobó István Vármúzeumban őrzött emlékek mellett az ország több múzeumából, levéltárából, illetve az Aradi Ereklyemúzeum gyűjteményéből költöztek Egerbe.

A magyarság és az egriség méltó emlékhelye

A megnyitón Mirkóczki Ádám köszönetet mondott mindazoknak, akik a beruházás és a kiállítás megvalósulásán dolgoztak. Elmondta, büszke arra, hogy egy sok évtizedes szégyenfoltot sikerült felszámolni ismét a városban és egy olyan méltó emlékhelyet létrehozni, mely közös egri identitásunk alapja.

“Kívánom, hogy legyen ez egy olyan közösségi tér, ahol nem csak a magyar történelemmel, nem csak a 19. századdal ismerkedhetnek meg, hanem az egriséggel, a hazafisággal és nem utolsó sorban a szabadsággal is”

fogalmazott a polgármester.

 

Prof. Dr. Herman Róbert a HM Hadtörténeti Intézet tudományos helyettese a megnyitón hangsúlyozta:

nagy dolog, hogy Magyarországon egyedülállóként sikerült megvédeni, megőrizni, felújítani és tartalommal megtölteni egy aradi vértanú, honvédtábornok szülőházát, mely ezek után a magyarság, az egriség identitásformáló nemzeti emlékhelye lesz.

 

Lenkey Péter, a Lenkey Társaság Kulturális Örökség Egyesületének elnöke kiemelte:

különös kegyeltjei vagyunk a sorsnak, hiszen közös munkánk eredményeként a két Lenkey bemutatásával egy hiánypótló tárlat jött létre Egerben.

 

Munkácsi Sándor, a Lenkey-s Bajtársi Egyesület elnöke többek között elmondta: a 2001-ben a megszűntetett Lenkey János Honvég Középiskola és Kollégium hagyományainak megőrzésére, emlékének továbbvitelére, szellemének fenntartására jöttek létre. Felújították a Lenkey család sírját, minden évben megemlékeznek az aradi vértanúkról. Hozzátette: az egyesület a jövőben több programot is szervez majd a házban.

 

 

A Városháza dísztermében az Egri Lenkey János Általános Iskola diákjainak műsorát láthatták a résztvevők, majd a Modus rézfúvós együttes és a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Huszár és Lovas Hagyományőrző Egyesület vezetésével az elkészült házhoz vonultak át, ahol dr. Ringert Csaba, a Dobó István Vármúzeum igazgatója köszöntötte az első vendégeket. A tárlatot Fejér Ingrid muzeológus mutatta be.

Minczér Gábor Facebook-bejegyzésében úgy fogalmaz: az átadás a város történetében is mérföldkőnek számító rendezvény volt. Köszönetet mondott mindazoknak, akik a projekt sikerén dolgoztak, különös tekintettel a Dobó István Vármúzeum szakembereire.

Megjegyzi: sajnálatosnak tartja, hogy „voltak olyanok, akik félinformációk, rosszindulatú csúsztatások eszközeivel élve a beruházást negatív színben igyekeztek feltüntetni”.

Hozzáteszi: az ingatlan, vagyis a felújítással érintett terület nem 170 négyzetméter, hanem 223 négyzetméter. A valós építési költség 320 millió forint volt, tehát négyzetméterenként 1.435.000 forint.

„Sok? Sok. De ha azt nézem, hogy a Bazilika esetén csak az állványozás 800 millió és akkor nem említem a lassan 1 milliárdba kerülő Szép Bástyát, ami sosem létezett ilyen formában a történelmünk során és még sorolhatnám, akkor is sok?”

– fogalmaz az alpolgármester csatolva bejegyzéséhez a tételes költségkimutatást.

Kedves Egriek,
A mai napon ünnepélyes keretek között megtörtént a Lenkey ház átadása. Sokan megjelentek az átadón, még…

Posted by Minczér Gábor on Friday, March 1, 2024

Facebook
Email