Az egész országból csodájára járnak a virágba borult Egernek

Tavaly ősz óta 2000 négyzetméternyi területen ültettek el kétnyári növényeket a városban – mondta el lapunknak Ferenczy Tamás főkertész.

Összesen mintegy 47.000 darab kétnyári virágot (árvácskát és nefelejcset), illetve 17.000 darab tulipánt és nárciszt helyeztek el 20 féle színben az ágyásokban.

Fontos szempont volt, hogy a virágágyások városszerte megújuljanak, ezért beszállítót is váltott az önkormányzat. Ennek eredményeképpen húsz új fajta virág pompázik Eger különböző pontjain: többek közt jácintokkal, és illatos tulipánokkal is gazdagodott a város. Utóbbi országosan is újdonságnak számít.

Az ültetést gondos talaj előkészítés előzte meg. Először a kétnyári, majd a hagymás növények kerültek az ágyásokba – magyarázta a szakember. Külön oda kellett figyelni az ültetési távolságra és mélységre: a hagymásoknál például a hagyma átmérőjének minumum kétszere kell legyen az ültetési mélység. Ügyeltek arra is, hogy a különböző fajták lehetőleg egy időben boruljanak virágba.

A munka természetesen folytatódik. Május elején megkezdődik az egynyári növények ültetésének előkészítése.

A példaértékű egri virágosítás országos elismerést is kiváltott.

Székesfehérvártól  és Budapesttől Hévízen és Tatabányán át Nagykőrösig és Kecskemétig számos helyről sorra érkeznek a helybe hasonló feladatot ellátó szakemberek gratulációi, de elismerését fejezte ki a „Virágos Magyarország” nemzeti koordinátora és a nemzetközi virágos verseny magyar zsűritagja is – jegyezte meg Ferenczy Tamás.

(Fotók: Ferenczy Tamás Facebook oldala)

Facebook
Email