A Politikai Hobbistában is téma volt a Tarna-pusztító borászatot mosdató politikusok ügye

Jeszenszky Zsolt szerint a patak megmentése valódi zöld akció volt, „nem csak duma a karosszékből”.

Miközben Recsken, Kanász Nagy-Máté, LMP-s országgyűlési képviselő zöld politikusként törvénytelenül láncra vert kutyák mellett szelfizik, romákat hergelve a bánya működése ellen, mint elkötelezett zöld, pártjának, az LMP-nek az elmúlt fél évben egy szava sem volt arról, hogy 20 kilométerrel arrébb, Kápolnánál a Debrői Tóth és Tóth borászat engedély nélkül ellopta a Tarna vízét és politikai kapcsolataival fenyegetőzik azokkal szemben, akiknek ez nem tetszik.

Többek között erről is beszél legutóbbi műsorában Jeszenszky Zsolt „politikai hobbista”.

Jeszenszky elborzad, hogy miután Mirkóczki Ádám Eger polgármestere a borászatot kitiltatta két évre Eger rendezvényeiről, a Momentumos Keresztes Zoltán és az MSZP-s Mirkóczki Zita kézzel-lábbal küzd ez ellen, harcosan képviselve az ökológiai bűnözők érdekeit. A műsor résztvevői hozzáteszik: valamikor az általános iskola alsó tagozatában, környezetismeret órán tanítják, hol folyik a Tarna, miközben Mirkóczki Zita, aki hosszú évek óta önkormányzati képviselőként foglalkozik Eger kulturális ügyeivel, azzal büszkélkedik, hogy azt sem tudja, hol folyik a kis folyó.

Jeszenszky szerint – akinek egy korábbi adásában már vendége volt Bóday Pál, a Tarnát védő civilek képviselője, a Kápolnai Macskaárvaház Alapítvány vezetője – a folyót megvédő civilek akciója, valódi zöld akció volt, „nem csak duma a karosszékből” .

Pártfüggetlen a jószándék és a sunnyogás is

Bóday Pál, a Macskaárvaház Alapítvány kuratóriumi elnöke lapunknak elmondta: „öröm és megtiszteltetés, hogy számos más újságíró és sajtóorgánum mellett Jeszenszky Zsolt is figyelemmel követi a harcunkat a folyónkért. Amely harcban ma már nyilvánvaló, hogy a vármegye összes jóérzésű, tisztességes politikusa, közszereplője velünk van: a teljesség igény nélkül: Nagy Csaba a Heves Vármegyei Közgyűlési Fidesz frakcióvezetője, a közgyűlés elnöke és alelnökei, Demkó Gábor Novaj polgármestere, Szalóki Péter Kápolna alpolgármestere, valamint számos tarnamenti településvezető és önkormányzati képviselő, Dr Pápai Ákos és Hajdara Roland a Mi Hazánk ismert helyi politikusai, Balla Péter, a DK helyi vezetője, Komlósi Csaba egri zöld politikus, Mirkóczki Ádám Eger polgármestere, és még sokan mások.

Bóday úgy fogalmazott: ebben az ügyben minden politikai oldal, lényegében összes jóérzésű szereplője a vizes élőhely flórájának és faunájának védői mellett áll, és csak néhány köztörvényes bűnöző helyi politikai gengszter próbál a törvénysértő borászat mellett lobbizni, „de ha jól értesültem, ők a felmérések tanúsága szerint nem csak a közvélemény előtt szerepeltek le, de még a saját pártjaik sem kívánják soraikban tartani őket”.

Bóday Pál ugyanakkor hozzátette: Jeszenszky Zsolt „nyilvánvalóan jószándékból vagy információ hiányból adódó idilli képét” azért kiegészíti, hogy bizony a kormánypárt egyes helyi prominensei közül többen is elég fura szerepet visznek az ügyben. Példaként említette, hogy Gondos István, a heves megyei közgyűlés korábbi alelnöke, füzesabonyi fideszes önkormányzati képviselő nem csak a víztolvaj, civileket fenyegető borász cég ügyvédje, de egy vele szimpatizáló fűzesabonyi helyi lap, a képviselő fotója alatt lényegében „soros ügynöknek, álzöldnek és a magyar érdekek ellen dolgzónak” minősíti a Tarnáért kiálló civileket, akik szerintük „képtelenséggel” vádolnak egy „kormánypárti borászatot”

Nagyon bízunk benne, hogy a hatóság tudomására hozott információk nyomán, a számos jobboldali és nemzeti radikális érzelmű helyi természetvédőt is „lesorosügynököző” Gondos, esetleg pozíciót cserélhet és védőből a vádlottak padján találhatja magát – fogalmazott Bóday, hozzátéve: éppen Gondossal összefüggésben kérték a hatóságokat, hogy egy egri kormánypárti önkormányzati képviselő esetleges tevőleges szerepét is vizsgálják meg a büntetőügyben.

Szintén fontos tény, hogy Aldebrő polgármestere és a helyi gátőrként dolgozó helyettese, Wingendorf János és Birgenstok István, az eddigi nyomozati anyagok tanúsága szerint teljes mértékben tisztában volt a gátlástalan vízkivétellel, ráadásul Birgenstoknak hivatali kötelezettsége lett volna a vízügyet riasztani a meder tönkretétele, az illegális gát építése és a folyót kiszárító vízkivétel miatt. Márpedig ők a Fidesz erős emberei falujukban.

Bóday egyébként elmondta: a borászatot védhetetlen tetteit védő néhány politikust egyébként – egyelőre – még a büntetőeljárás sem tántorította el olyan cselekedetektől, amelyek – könnyen lehet – utóbb szintén törvénybe ütközőnek minősülnek majd.

Legutóbb egy kistérségi ülésen az egyik Tarna-menti falu vezetői annak a meggyőződésüknek adtak hangot, hogy jobb lett volna ott a helyszínen jól megverni a patakot védőket – fogalmazott a Macskaárvaház Alapítvány vezetője, aki szerint nem kizárt, hogy az ügyben végül nem csak vízlopás és természetkárosítás miatt lesznek gyanúsítások.

Facebook
Email