A Montessori bölcsiben valóra vált a mese hét csodája

A Népmese napja alkalmából mesedélutánt tartottak a Bölcsődei Igazgatóság Montessori Bölcsődéjében, ahol a gyermekek és szülők a mese csodálatos világába csöppenhettek.

A nap mottója Bruno Bettelheim gondolata volt: „A mese az az ábécéskönyv, amelyből a gyermek megtanul saját lelkében olvasni”. A családi program során megvalósult a mese 7 csodája: a mesevilág feltárása bábokkal, a mese és a játék összefonódása, az önfeledt alkotás öröme, a szülő és gyermeke közötti kapcsolat erősítése, a gyermeki fantáziavilág szárnyalása, a mese elvarázsolt világa és az önfeledt gyermeki kacaj, amely kulcsfontosságú eleme volt a programnak.

Egy régi bőröndből előkerült az iciri-piciri ökröcske, egy másik csoportban „erdei ösvényen” keresztül keresték a kicsik az erdei állatokat és az égig érő paszuly palántái is megelevenedtek.

A csoportszoba átalakulásával a gyermekek a dzsungel sűrűjében találták magukat, ahol megismerkedhettek a dzsungelben élő állatokkal. A szülőkkel együtt különböző helyszíneken barangolhattak, ahol az állatok lábnyomai vezették el őket a megoldáshoz.

Kiemelt pedagógiai szerepben jelent meg a bábozás, amelyben a bábjáték komplex hatása játszik kulcsszerepet a gyermekek fejlődésében.

A gyermeknek segítséget jelent a nyelvi kód megtanulásában, hogy nevelése- gondozása közben folyamatos információval látjuk el még akkor is, ha látszólag úgy gondoljuk, hogy nem érti amit mondunk. Az egészséges személyiség kialakulásában, elengedhetetlen a mesélés is, mert az anyanyelv elsajátításán túl emocionális töltetet ad a felnőtt- gyerek kapcsolathoz és fejleszti a gondolkodást.

Facebook
Email