8 és 71 éves szerző tollából is születtek új magyar mesék

Eger adott otthont „A magyar könyv is magyar termék” mozgalom által indított “Legyél te is író” meseíró pályázat díjátadójának.

A pályázatra 70 gyerek és felnőtt, köztük az egri Szent Imre Katolikus Általános Iskola és Jó Pásztor Óvoda 19, 4.a osztályos tanulója adta be alkotását.

A mozgalmat 2023-ban a Helma Kiadó és Sky S.T. magyar származású írónő hozta létre azzal a céllal, hogy minél szélesebb körben népszerűsítsék a határon túli és határon belüli magyar írók, költők műveit.

Az ünnepségen Mirkóczki Ádám elmondta: egy olyan értékteremtő misszió indult el, amemyl reményei szerint sok-sok évtizedet átölel majd, számos, írói vénával büszkélkedő tehetséget fedez fel és alkotásaikat a nagyközönség elé is tárja. Hangsúlyozta:

a pályázat sikere is azt támasztja alá, hogy nem csak a mesére, hanem az írott szóra, a magyar nyelvre és annak ápolására is nagy szükség van.

Dvarieczki Bálint, a Helma Kiadó ügyvezetője, valamint a zsűri elnöke kiemelte: az olvasás és az írás szeretetét szeretnék visszaállítani kezdeményezésükkel, amit a gyerekektől elindulva lehet megtenni.

A pályázatot négy életkori kategóriában hirdették meg, a legfiatalabb induló 8, míg a legidősebb 71 éves volt.

A mozgalom több tiszteletbeli nagykövetet tudhat tagjai között, többek közt mint Vásárhelyi Emese szociológust, Kakucsi-Csernák Zoltán Príma és Dürer díjas festőművészt, Sövegjáró Áron színművészt vagy Nemere István írót, akik mellé felkérésükre most Mirkóczki Ádám polgármester is csatlakozott.

Facebook
Email