60 tonna szemét lepi el a Szalát

Hatalmas hulladékmennyiség borítja a Szala városrész egyes utcáit, a kerület képviselője, Oroján Sándor pedig nem foglalkozik az üggyel.

Farkas Attila a HEOL-nak nyilatkozva elmondta:

nagyjából 60 tonna szemét fedi most a Verőszala és Árnyékszala utcák környékét.

Az alpolgármester hozzátette: az önkormányzat másfél hónapja értesült az áldatlan állapotokról. Több alkalommal jártak is a helyszínen a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság munkatársaival közösen, erről jegyzőkönyv is készült.

A szeméthegyek felszámolása nagyjából ötmillió forintba kerül majd – mondta el Farkas Attila. Megjegyezte: néhány nem túl rendszerető szalai lakoson kívül a hulladék nagy részét más városrészben élőknek köszönhetik a helyiek.

„Konkrétan teherautóval hordják oda, legutóbb például egy olasz rendszámos autóval vittek be építési törmeléket. A legvalószínűbb, hogy szervezetten történik mindez, gondolva, hogy majd nem tűnik fel a többi szemét között, vagy a helyiek elviszik a balhét”

– fogalmazott az alpolgármester.

Hozzátette: a szemétben találtak már orvosi leleteket, klímacég hulladékát, de jogászok, doktorok egykori tulajdonát is meglelték már. Az alpolgármester szerint érthetetlen, hogy ha már idáig elhozzák, akkor miért nem a hulladékudvarba viszik a szemetet, vagy miért nem kérnek lomtalanítást, ami egyébként ingyenes.

Hozzátette: az önkormányzat eddig azért nem tudta felszámolni az illegális lerakókat, mert forrás kellett hozzá, s ehhez nemrégiben fogadták el a költségvetést. Másrészt szeretnének egy közösségi szemétgyűjtést szervezni, hogy legalább csökkentsék a költségeket.

Ilyen alkalomra tavaly már többször is sor került. Ezeken Farkas Attila is részt vett, s a helyiekkel együtt dolgozva igyekeztek megtisztítani a szebb napokat látott városrészt. A szemétgyűjtésekre a körzet önkormányzati képviselője, Oroján Sándor egyszer sem jött el.

❗A Cifrakapu utcából és Felnémetről is a Szalába hordták a szemetet

A rendelkezésre álló információk alapján…

Posted by Farkas Attila on Tuesday, July 6, 2021

 

Az alpolgármester a HEOL-nak elmondta: a Szaláért Tevők Csoportjával (SZATECS) jól együtt tudnak működni, az öntevékeny csoport tagjai elkötelezettek.

Elindult a Szem-mozgalom, ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy az életkörülmények javulását óhajtó helyiek járőröznek amikor tehetik.

Ennek köszönhetően már több elkövetőt lefüleltek. Farkas Attila hozzátette: s talán van hatása a büntetésnek, „mert kétszer még nem volt dolgunk ugyan azzal a szemetelővel”.

Az alpolgármester megjegyezte:

Oroján Sándor, a Szala-városrész képviselője is, de ő egyszer sem jelezte a hulladékproblémákat az önkormányzat dolgozóinak.

A portál megkereste Orojánt is, aki szerint ez nem ez az ő dolga, az „egymásra mutogatást” pedig „óvodás stílusnak” nevezte. Ehhez képest egy nappal később, a képviselőhöz közel álló EgerHíreken arról beszélt, hogy a város vezetése „bünteti bünteti azokat a körzeteket, ahol nekik nem tetsző egyéni képviselőt választottak.”

A meglehetősen meredek elmélet az EgerHírek olvasói között sem aratott osztatlan sikert. Többen is kommentekben jelezték, hogy tapasztalataik szerint Oroján Sándor nem foglalkozik a választókerületével. Az egyik hozzászóló arról számolt be, hogy bármilyen problémát jeleznek a képviselnek, mindenre csak annyit reagál, hogy

„mondják Farkas Attilának, ő úgyis gyakran jár erre”.

Facebook
Email