5 éves az Állatvédelem 12 pontja

Öt évvel ezelőtt fogalmazták meg az Állatvédelem 12 pontját Kápolnán – emlékeztet Macskaárvaház.

„Sajnos, mára nagyjából annyi valósult meg belőle, mint a forradalmi ifjak 12 pontjából 1848 március 15 után öt évvel….Szinte semmi”

– mutat rá az alapítvány.

2018 március 15-én Kápolnán, a forradalom és szabadságharc zöld hőseire, Herman Ottóra, Bereczki Mátéra és Kossuth Ferencre emlékeztünk. Ekkor fogalmaztuk meg az Állatvédelem 12 pontját is, melyek sajnos még most is aktuális kívánalmak, nagy részükben nem történt előrelépés sem országos, sem világviszonylatban – nyilatkozta a HEOL-nak Bóday Pál, a Macskaárvaház vezetője.

Az öt esztendővel ezelőtt megfogalmazott 12 pont a következő volt:

1. Vegán táplálkozás népszerűsítése, alternatívaként elérhetővé tétele a közétkeztetéssel foglalkozó hálózatokban.

2. Állatkínzás törvényi tényállásának, pontosítása, kiterjesztése, jelentős szigorítása, a büntetőeljárási törvény módosítása, hogy a jövőben gerinces állatokról ne tárgyként, hanem élő, érző lényként fogalmazzanak a magyar törvények. Hobbivadászat szigorú korlátozása, hosszabb távon betiltása.

3. A vallási, etikai oktatás részévé tenni az állatvédelem nagyszerű keresztény hagyományait Remete Szent Antaltól Szent Gertrúdon át Assisi Szent Ferencig, Tom Regan-ig.

4. Bevezetni az állatvédelmi ombudsman intézményét.

5. A közoktatás részévé tenni az állatvédelem elméletét, gyakorlatát, hazai és nemzetközi történetét.

6. Alapvető emberi jogként, a lelkiismereti szabadság részeként államilag elismerni az állatgyilkosság, kínzás és kihasználás mentes vegán étkezés jogát.

7. Építőipari és infrastrukturális beruházások engedélyezése esetén előzetes állatvédelmi kontroll alkalmazása.

8. Káros, erőszakos tartalomként megjelölni és tiltani megkínzott, meggyilkolt halott állatok képi megjelenítését a médiában és közösségi médiában.

9. Állatkínzás bűncselekménye esetén fegyvertartástól és mindenfajta gyermekekkel kapcsolatos foglalkozástól eltiltani a bűncselekményt elkövetőt.

10. Támogassa az adórendszer árva állatok mentését, ivartalanítását, befogadását.

11. Nyilvánítsák hungarikummá a hazánkban óriási hagyományokkal rendelkező madárvédelmet, és az legyen része a közoktatásnak.

12. Kamerázzák be a vágóhidakat, tiltsák be az állatok számára pokoli kínokkal járó hosszú távú közúti szállítást.

(Fotó: Flickr)

Facebook
Email