15 év alatt 125-ször bizonyíthatták az elítéltek, hogy hasznos tagjai lehetnek Eger életének

A „Börtön a városért” program 15 éves jubileumát ünnepelték a Városházán.

A kezdeményezés 2008 tavaszán indult a Heves Vármegyei Büntetés-végrehajtási Intézet kezdeményezésére. Az ötlet megvalósítása a kezdetektől széleskörű támogatást kapott mind a büntetés-végrehajtás országos parancsnoka , mind pedig Eger város vezetése részéről.

A cél az volt, hogy megmutassák: a börtön szerves része a város közéletének, közösségének , és társadalmi értéket is képes teremteni.

Az eltelt 15 év alatt a program bejárta a várost, indulása a város külterületén végzett hulladék gyűjtéssel kezdődött, a folytatásban pedig a Szépasszony-völgy, Érsekkert, Eszterházy tér, Hatvani kapu tér, Hősök temetője, Petőfi tér, Városi stadion, Hell Miksa utcai játszótér következett.

Az elítéltek eddig összesen 125 alkalommal bizonyíthatták hogy hasznos tagjaivá válhatnak Eger életének.

A büntetés-végrehajtási intézetben fogvatartottak 80 díszfát és számos örökzöld növényt ültetettek, munkájuk a téli időszakokban a hóeltakarításban is hasznos segítséget jelentett. A parkfenntartási munkákban a fűnyírásra, növényültetésre , lombgyűjtésre helyezték a hangsúlyt.

Az Intézetnek jelentős szerepe volt a Magyarország Év Fasora díj elnyerésében, melyet 2022-ben a Szmrecsányi Lajos Érsekkert gesztenyefasorának ítélt a Magyar Turisztikai Ügynökség.

Immár hagyománnyá vált , hogy nemzeti ünnepeink előtt az elítéltek teszik rendbe a városi megemlékezések helyszíneit is.

A büntetés-végrehajtási hivatásos állomány szakmai munkáját dicséri, hogy eltelt másfél évtized alatt minden ilyen alkalom rendkívüli esemény nélkül, rendben lezajlott. A programban a Heves Vármegyei Büntetés-végrehajtási Intézet vállalta a fogvatartottak szállítását, biztonságos őrzését, a Városgondozás Eger Kft a szakmai irányítást , a logisztikai feladatok lebonyolítását.

Az ünnepség során a programban nyújtott kiemelkedő tevékenységért büntetés-végrehajtásban dolgozók és civil kollégák részére elismerő okleveleket nyújtott át Mirkóczki Ádám, Eger Megyei Jogú Város polgármestere, Sinkó Csaba ezredes, a Balassagyarmati Fegyház és Börtön parancsnoka valamint Molnár Tamás, a Heves Vármegyei Büntetés- végrehajtási Intézet parancsnoka.

Mirkóczki Ádám polgármester hangsúlyozta: a jó és eredményes kezdeményezéseket el kell ismerni, meg kell becsülni! Elmondta: nagyon büszke az elmúlt évek közös munkájára, és külön köszönetet mondott a Heves Vármegyei Büntetés-végrehajtási Intézet valamint a Városgondozás Eger Kft-nek a program magas színvonalú megvalósításáért.

Facebook
Email